Liviz.cz

  • Úvod
  • Bydlení
    • Byty
    • Domy
    • Chaty
    • Inspirace pro bydlení
    • Tipy & praktické informace
    • Jak ušetřit
    • Kanceláře
    Jak bezpečně vrtat do panelu, aniž byste trefili kabel?

    Jak bezpečně vrtat do panelu, aniž byste trefili kabel?

    Michaela 06 Říj 2025
    • Dá se v bytě legálně bydlet bez radiátorů?

      Dá se v bytě legálně bydlet bez radiátorů?

      Michaela 25 Zář 2025
    • Teplo, které doma mizí zbytečně: jak využít energii z lednice, sprchy i trouby?

      Teplo, které doma mizí zbytečně: jak využít energii z lednice, sprchy i trouby?

      Michaela 03 Zář 2025
    • Jak se dá využít alobal nejenom v zimě?

      Jak se dá využít alobal nejenom v zimě?

      Michaela 30 Srp 2025
  • Interiér
    • Obývací pokoje
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Koupelny
    • Nábytek
    • Podlahy
    • Osvětlení
    • Sauny & vířivky
    • Zdi & tapety
  • Exteriér
    • Zahrada
    • Rostliny
    • Bazény
  • Finance
    • Hypotéky
    • Pojištění
    • Stavební spoření
  • Vaření
    • Polévky
    • Hlavní jídla
    • Moučníky
    • Ostatní
  • Spolupráce
Jste na :Domů»Vaření»Jak správně připravit vepřovou panenku na grilu?
Jak připravit vepřovou panenku

Jak správně připravit vepřovou panenku na grilu?

Michaela 27 Lis 2023 Vaření Zanechat komentář 418 Zobrazení

Vepřová panenka, je dlouhý, tenký a libový kus vepřového masa. Jedná se o málo používaný sval, což vede k tomu, že je to, jak by mohl název napovídat, měkký a křehký kus masa. Na rozdíl od tužších kusů, jako je vepřový bůček a vepřová plec, které vyžadují pomalé vaření, aby změkly, vepřové panence prospívá rychlá příprava. A grilování je skvělý způsob, jak panenku připravit. A to klidně i na domácím kuchyňském grilu.

Obsah článku skrýt
1 Vepřová panenka s marinádou
2 Jak připravit vepřovou panenku na grilu?
3 Proč je nutné odstranit vnější kůži?
4 Nejlepší marinády na vepřovou panenku
5 Proč je potřeba panenku po přípravě nechat odpočinout?
6 Můžu použít vepřovou panenku na přípravu trhaného masa?

Vepřová panenka s marinádou

Nejzásadnější informací, kterou je třeba vědět, je, že vepřová panenka nebude tím křehčí, čím déle ji budete připravovat, jak by si možná mnoho z nás představovalo! Takže jakmile bude hotová, stáhněte ji z ohně, abyste zabránili jejímu přepečení.

Marinádu samozřejmě volte podle vlastního výběru a chuti – může být domácí nebo koupená v obchodě. Vepřová panenka je však extrémně libová, takže dobrá marináda pomůže zabránit jejímu vysušení. Zároveň dodá tomuto křehkému kousku masa zásadní chuť.

Jak připravit vepřovou panenku na grilu?

  1. Vepřovou panenku nakrájejte na medailonky.
  2. Ostrým nožem odstraňte stříbřitou kůži na vnější straně masa.
  3. Namíchejte marinádu a maso v ní obalte.
  4. Přikryjte a nechte marinovat v lednici po dobu 1-24 hodin.
  5. Předehřejte gril na střední teplotu.
  6. Grilujte 10-15 minut a podle potřeby otáčejte, aby se všechny strany rovnoměrně opekly. Po grilování maso přikryjte a před krájením a podáváním nechte 5-10 minut odpočívat.

Doba přípravy se liší podle toho, jaký gril používáte. Vepřové maso musí dosáhnout teploty minimálně 145 °C, aby bylo bezpečné ke konzumaci. Proto ho ideálně zkontrolujte digitálním teploměrem na maso, abyste se ujistili, že je správně propečené.

Proč je nutné odstranit vnější kůži?

Odstranění kůže, známé také jako stříbrná kůže nebo blanka, je nezbytné. Na rozdíl od názvu se ve skutečnosti nejedná o kůži. Je to pojivová tkáň, takže se na rozdíl od kůže nebo tuku při tepelné úpravě nerozpouští. Místo toho je tvrdá a žvýkavá. Pokud ji neodstraníte, naprosto tím zkazíte strukturu vepřové panenky, proto tento krok nevynechávejte.

Nejlepší marinády na vepřovou panenku

Jako vykostěný kus masa má panenka jemnou chuť, která dobře snáší koření a marinády. Mnoho lidí tvrdí, že tajemstvím chutné vepřové panenky je pávě dobrá marináda. Marinády, které obsahují kyselinu, jako je například ocet, pomáhají maso ještě více zjemnit, aby bylo velmi měkké a rozplývalo se v ústech.

Většina marinád se k vepřové panence hodí, takže výběr nakonec závisí na osobních preferencích. Můžete zvolit klasickou, například javorovou a dijonskou, nebo pikantní, inspirovanou východoasijskou marinádou se zázvorem, sezamem a sójou. Ať už si připravíte vlastní, nebo si koupíte nějakou v obchodě, na výběr je nespočet marinád a receptů.

Nejste však omezeni pouze na marinády. Můžete také zkombinovat bylinky a koření do směsi s olejem. Hlavní výhodou tohoto potírání je, že není třeba maso nechávat marinovat. Potěr stačí nanést bezprostředně před grilováním a připravit si tak rychlou večeři na všední den.

Proč je potřeba panenku po přípravě nechat odpočinout?

Odpočinek vepřové panenky, a ostatně i většiny ostatních druhů masa po uvaření umožní, aby se vlhkost uvnitř masa znovu vstřebala. Příliš brzké krájení může vést k hromadění vlhkosti na talíři, což může mít za následek suchou strukturu masa.

Můžu použít vepřovou panenku na přípravu trhaného masa?

Panenku nikdy nepoužívejte na přípravu trhaného vepřového masa! Na toto potřebujete mnohem tučnější kus masa. Ideální je použít vepřovou plec. A na rozdíl od vepřové panenky vyžaduje vepřová plec dlouhé pomalé vaření, aby se správně rozložila a dosáhla lahodné vlhké a křehké konzistence trhaného vepřového masa.

Zdroj foto: www.freepik.com

vepřové maso 2023-11-27
Michaela
Značky vepřové maso
Twitter Facebook Pinterest Více
Předchozí článek :

Proč se vyplatí aktualizovat životní pojistku?

Další článek :

Jak jednoduše a efektivně vyčistit měděné nádobí díky ingrediencím, co máte doma?

Související články

Cuketa: Nejoblíbenější jednoduché recepty

Cuketa: Nejoblíbenější jednoduché recepty

Michaela 14 Čvc 2022
Krémová polévka chutná a navíc zahřeje. Vyzkoušejte i ty méně tradiční

Krémová polévka chutná a navíc zahřeje. Vyzkoušejte i ty méně tradiční

Martina Kučerová 27 Úno 2021
Připravte si domácí bylinkový olej, jeho výroba není složitá

Připravte si domácí bylinkový olej, jeho výroba není složitá

Martina Kučerová 14 Dub 2021

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Náhodné příspěvky

Jak se zbavit krtka na zahradě?

Jak se zbavit krtka na zahradě?

18 Zář 2017
Koupě nemovitosti: Nejčastější chyby, kterých se vyvarovat

Koupě nemovitosti: Nejčastější chyby, kterých se vyvarovat

10 Úno 2022
Jak efektivně vyčistit žaluzie?

Jak efektivně vyčistit žaluzie?

19 Říj 2023
Ložní prádlo: kterým barvám byste se měli vyhnout?

Ložní prádlo: kterým barvám byste se měli vyhnout?

29 Čvc 2022
Tipy na rychlé a chutné letní snídaně

Tipy na rychlé a chutné letní snídaně

24 Čvn 2024

Doporučujeme

Informace

Kontakt
Mapa stránky

Online magazín pro všechny které zajímá bydlení, interiérový a exteriérový design, finance a pro kuchařky a kuchaře tu máme skvělé recepty na kterých si určitě pochutnáte.

Populární příspěvky

  • Co je perkálové povlečení

    Co je perkálové povlečení

  • Jak udělat přepuštěné máslo?

    Jak udělat přepuštěné máslo?

Štítky

barvy dekorace domov domácnost finance kuchyň nábytek osvětlení peníze podlaha recept Vánoce zima úklid čištění
www.liviz.cz 2017, Všechna práva vyhrazena
Váš magazín o bydlení