Liviz.cz

  • Úvod
  • Bydlení
    • Byty
    • Domy
    • Chaty
    • Inspirace pro bydlení
    • Tipy & praktické informace
    • Jak ušetřit
    • Kanceláře
    Které celebrity žijí v domech s děsivou historií?

    Které celebrity žijí v domech s děsivou historií?

    Michaela 05 Čvc 2025
    • Proč si pořídit (nebo nepořídit) korkovou podlahu?

      Proč si pořídit (nebo nepořídit) korkovou podlahu?

      Michaela 26 Čvn 2025
    • Domácí práce, na které si stačí vyhradit jeden den v týdnu

      Domácí práce, na které si stačí vyhradit jeden den v týdnu

      Michaela 16 Čvn 2025
    • Které země budou brzy čelit propadu populace v produktivním věku

      Které země budou brzy čelit propadu populace v produktivním věku

      Michaela 09 Čvn 2025
  • Interiér
    • Obývací pokoje
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Koupelny
    • Nábytek
    • Podlahy
    • Osvětlení
    • Sauny & vířivky
    • Zdi & tapety
  • Exteriér
    • Zahrada
    • Rostliny
    • Bazény
  • Finance
    • Hypotéky
    • Pojištění
    • Stavební spoření
  • Vaření
    • Polévky
    • Hlavní jídla
    • Moučníky
    • Ostatní
  • Spolupráce
Jste na :Domů»Vaření»Ostatní»Jak udělat přepuštěné máslo?
Přepuštěné máslo
Přepuštěné máslo

Jak udělat přepuštěné máslo?

Jaroslav 18 Zář 2017 Ostatní, Vaření 1 Komentář 4454 Zobrazení

Když se řekne přepuštěné máslo, většině lidí se vybaví základ kuchyně hlavně našich babiček. Moderní je ale i dnes. Například i proto, že ho znají různé jiné kultury, třeba pod názvem ghí. Podívejte se s námi na postup, jak udělat přepuštěné máslo, které bude dokonalé.

Přepuštěné máslo
Přepuštěné máslo
Obsah článku skrýt
1 Základem je kvalitní máslo z obchodu
2 Máslo vložte do hrnce a na středním plamenu zahřívejte
3 Sledujte a sbírejte vzniklou pěnu
4 Přepuštěné máslo je třeba přecedit

Základem je kvalitní máslo z obchodu

Už název přepuštěné máslo jasně napovídá, že se neobejdeme bez základní suroviny, kterou je klasické máslo z obchodu. Není důvod zde řešit, jak velké koupit. Čím více bude základní suroviny, tím více bude následně i přepuštěného másla. Důležité je jenom jedna věc – zaměřit se na kvalitu. Jedině tak bude domácí ghí naprosto dokonalé. Správné máslo je vyráběné z mléka, a tak pokud na obalu najdete jakoukoliv zmínku o rostlinných surovinách, dejte od něho ruce pryč. Dále by vás měl zajímat i obsah tuku. Kvalitní máslo je v podstatě kalorickou bombou. To ideální má nad 80 procent tuku – jinak se ani nesmí nazývat máslem. Čím bude mít více, tím pro vás lépe.

Máslo vložte do hrnce a na středním plamenu zahřívejte

První krok receptu, jak udělat přepuštěné máslo. Dejte na sporák hrnec, vložte máslo a zahřívejte na středním ohni. Ideální je máslo rozkrájet, jelikož se tak rychleji a rovnoměrněji rozpustí, vyšší teploty se rozhodně nebojte – je nutností. Teprve ve chvíli, kdy je máslo rozpuštěné – pomáhejte mu mícháním, a začne bublat, je pravá doba snížit plamen na minimum. A to tak, aby máslo jenom občas zabublalo.

Sledujte a sbírejte vzniklou pěnu

Během daného procesu rozpouštění dojde k tomu, že se bude na dně objevovat sraženina bílkovin, které jsou v másle přítomné. Stejně tak se začne na povrchu tvořit pěna. Tu je třeba pomocí lžíce odstraňovat, jelikož u přepuštěného másla je nežádoucí. Vyhazovat ji ale nemusíte, jelikož není problém ji dále využít, třeba při vaření i pečení. Pěnu postupně sbírejte a sledujte texturu přepuštěného másla. Cílem by měla být konzistence, které se viditelně táhne a zvuk jednotlivého bublání je spíše hlubší, než při srovnání se samotným začátkem, kdy se máslo rozpustilo, začalo se vařit. Pozor také na jeho barvu. Jakmile začnete vidět náznaky hnědého odstínu, už je na plotně zbytečně dlouho.

Přepuštěné máslo je třeba přecedit

Jde se do finále. To je spojen o s nutností přepuštěné, tedy tekuté máslo té správné konzistence přecedit. Zapomeňte ale na klasické cedníky, jelikož nutností je, aby ve finálním produktu nezůstala bílkovina, která se v procesu přípravy usazovala na dně. Proto je třeba máslo přecedí skrz plátýnko. Tento postup je ideální volbou, jak zachovat kvalitu výsledného přepuštěného másla. Poté ho nechte lehce ochladit, ale stále hlídejte, aby bylo teplé. Poté si vezměte cedník, vložte do něho tři vrstvy gázy a přeceďte ještě jednou. Následně už vložte do nádoby, tu hermeticky uzavřete a takto nechte přepuštěné máslo zchladit na pokojovou teplotu.

máslo recept 2017-09-18
Jaroslav
Značky máslo recept
Twitter Facebook Pinterest Více
Předchozí článek :

Recept na vynikající těsto na pizzu

Další článek :

Jak si vybrat výhodnou hypotéku?

Související články

Krémová polévka chutná a navíc zahřeje. Vyzkoušejte i ty méně tradiční

Krémová polévka chutná a navíc zahřeje. Vyzkoušejte i ty méně tradiční

Martina Kučerová 27 Úno 2021

Grilování v zimě: Jakou pochoutku byste si mohli připravit?

Michaela 07 Pro 2021
Pokrmy, které zahřejí

Pokrmy, které zahřejí

Martina Kučerová 25 Srp 2021

Jeden komentář

  1. Kurzy vaření v Karlovy vary
    10. února 202123:36 -

    Chutný.Hned si to uvařím.moc jsme si pochutnali.
    Přidávám ke svý oblíbený receptům. Zdravím Retamal 🙂

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Náhodné příspěvky

Jak položit plovoucí podlahu?

Jak položit plovoucí podlahu?

18 Zář 2017
Jak si doma jednoduše a útulně zařídit pracovní koutek?

Jak si doma jednoduše a útulně zařídit pracovní koutek?

26 Říj 2023
Sůl: Proč ji oceníte jako pomocníka při praní či žehlení?

Sůl: Proč ji oceníte jako pomocníka při praní či žehlení?

30 Čvn 2022
Vánoční stromeček: Jak jej ozdobit podle posledních trendů?

Vánoční stromeček: Jak jej ozdobit podle posledních trendů?

21 Pro 2021
Jak hloubkově čistit vinylové podlahy a linoleum

Jak hloubkově čistit vinylové podlahy a linoleum

03 Srp 2022

Doporučujeme

Informace

Kontakt
Mapa stránky

Online magazín pro všechny které zajímá bydlení, interiérový a exteriérový design, finance a pro kuchařky a kuchaře tu máme skvělé recepty na kterých si určitě pochutnáte.

Populární příspěvky

  • Co je perkálové povlečení

    Co je perkálové povlečení

  • Jak udělat přepuštěné máslo?

    Jak udělat přepuštěné máslo?

Štítky

barvy dekorace domov domácnost finance kuchyň nábytek osvětlení peníze podlaha recept Vánoce zima úklid čištění
www.liviz.cz 2017, Všechna práva vyhrazena
Váš magazín o bydlení