Liviz.cz

  • Úvod
  • Bydlení
    • Byty
    • Domy
    • Chaty
    • Inspirace pro bydlení
    • Tipy & praktické informace
    • Jak ušetřit
    • Kanceláře
    Kožešina vám doma vytvoří útulnou a hřejivou atmosféru

    Kožešina vám doma vytvoří útulnou a hřejivou atmosféru

    Michaela 31 Led 2023
    • Tiny house je moderní styl bydlení. Nezávislost a spojení s přírodou vás nadchne

      Tiny house je moderní styl bydlení. Nezávislost a spojení s přírodou vás nadchne

      Michaela 24 Led 2023
    • Pokojové rostliny rozzáří zimní interiér. Přidejte nové a oživte celý domov

      Pokojové rostliny rozzáří zimní interiér. Přidejte nové a oživte celý domov

      Michaela 12 Led 2023
    • Pěstujte bylinky doma. Interiérové byliny budou skvělým pomocníkem v kuchyni

      Pěstujte bylinky doma. Interiérové byliny budou skvělým pomocníkem v kuchyni

      Michaela 22 Pro 2022
  • Interiér
    • Obývací pokoje
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Koupelny
    • Nábytek
    • Podlahy
    • Osvětlení
    • Sauny & vířivky
    • Zdi & tapety
  • Exteriér
    • Zahrada
    • Rostliny
    • Bazény
  • Finance
    • Hypotéky
    • Pojištění
    • Stavební spoření
  • Vaření
    • Polévky
    • Hlavní jídla
    • Moučníky
    • Ostatní
  • Spolupráce
Jste na :Domů»Vaření»Ostatní»Jak udělat přepuštěné máslo?
Přepuštěné máslo
Přepuštěné máslo

Jak udělat přepuštěné máslo?

Jaroslav 18 Zář 2017 Ostatní, Vaření 1 Komentář 3816 Zobrazení

Když se řekne přepuštěné máslo, většině lidí se vybaví základ kuchyně hlavně našich babiček. Moderní je ale i dnes. Například i proto, že ho znají různé jiné kultury, třeba pod názvem ghí. Podívejte se s námi na postup, jak udělat přepuštěné máslo, které bude dokonalé.

Přepuštěné máslo
Přepuštěné máslo
Obsah článku skrýt
1 Základem je kvalitní máslo z obchodu
2 Máslo vložte do hrnce a na středním plamenu zahřívejte
3 Sledujte a sbírejte vzniklou pěnu
4 Přepuštěné máslo je třeba přecedit

Základem je kvalitní máslo z obchodu

Už název přepuštěné máslo jasně napovídá, že se neobejdeme bez základní suroviny, kterou je klasické máslo z obchodu. Není důvod zde řešit, jak velké koupit. Čím více bude základní suroviny, tím více bude následně i přepuštěného másla. Důležité je jenom jedna věc – zaměřit se na kvalitu. Jedině tak bude domácí ghí naprosto dokonalé. Správné máslo je vyráběné z mléka, a tak pokud na obalu najdete jakoukoliv zmínku o rostlinných surovinách, dejte od něho ruce pryč. Dále by vás měl zajímat i obsah tuku. Kvalitní máslo je v podstatě kalorickou bombou. To ideální má nad 80 procent tuku – jinak se ani nesmí nazývat máslem. Čím bude mít více, tím pro vás lépe.

Máslo vložte do hrnce a na středním plamenu zahřívejte

První krok receptu, jak udělat přepuštěné máslo. Dejte na sporák hrnec, vložte máslo a zahřívejte na středním ohni. Ideální je máslo rozkrájet, jelikož se tak rychleji a rovnoměrněji rozpustí, vyšší teploty se rozhodně nebojte – je nutností. Teprve ve chvíli, kdy je máslo rozpuštěné – pomáhejte mu mícháním, a začne bublat, je pravá doba snížit plamen na minimum. A to tak, aby máslo jenom občas zabublalo.

Sledujte a sbírejte vzniklou pěnu

Během daného procesu rozpouštění dojde k tomu, že se bude na dně objevovat sraženina bílkovin, které jsou v másle přítomné. Stejně tak se začne na povrchu tvořit pěna. Tu je třeba pomocí lžíce odstraňovat, jelikož u přepuštěného másla je nežádoucí. Vyhazovat ji ale nemusíte, jelikož není problém ji dále využít, třeba při vaření i pečení. Pěnu postupně sbírejte a sledujte texturu přepuštěného másla. Cílem by měla být konzistence, které se viditelně táhne a zvuk jednotlivého bublání je spíše hlubší, než při srovnání se samotným začátkem, kdy se máslo rozpustilo, začalo se vařit. Pozor také na jeho barvu. Jakmile začnete vidět náznaky hnědého odstínu, už je na plotně zbytečně dlouho.

Přepuštěné máslo je třeba přecedit

Jde se do finále. To je spojen o s nutností přepuštěné, tedy tekuté máslo té správné konzistence přecedit. Zapomeňte ale na klasické cedníky, jelikož nutností je, aby ve finálním produktu nezůstala bílkovina, která se v procesu přípravy usazovala na dně. Proto je třeba máslo přecedí skrz plátýnko. Tento postup je ideální volbou, jak zachovat kvalitu výsledného přepuštěného másla. Poté ho nechte lehce ochladit, ale stále hlídejte, aby bylo teplé. Poté si vezměte cedník, vložte do něho tři vrstvy gázy a přeceďte ještě jednou. Následně už vložte do nádoby, tu hermeticky uzavřete a takto nechte přepuštěné máslo zchladit na pokojovou teplotu.

máslo recept 2017-09-18
Jaroslav
Značky máslo recept
Twitter Facebook Pinterest Více
Předchozí článek :

Recept na vynikající těsto na pizzu

Další článek :

Jak si vybrat výhodnou hypotéku?

Související články

Quinou můžeme připravit na sladký i slaný způsob

Quinou můžeme připravit na sladký i slaný způsob

Martina Kučerová 16 Bře 2021
Bylinky: Jak je jednoduše pěstovat u vás doma?

Bylinky: Jak je jednoduše pěstovat u vás doma?

Michaela 11 Bře 2022
Nejdražší ovoce na světě: Pochutnali byste si?

Nejdražší ovoce na světě: Pochutnali byste si?

Michaela 07 Bře 2022

Jeden komentář

  1. Kurzy vaření v Karlovy vary
    10. února 202123:36 -

    Chutný.Hned si to uvařím.moc jsme si pochutnali.
    Přidávám ke svý oblíbený receptům. Zdravím Retamal 🙂

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Náhodné příspěvky

Vyberte si vhodný pracovní stůl do kanceláře, bude se vám pak lépe pracovat

Vyberte si vhodný pracovní stůl do kanceláře, bude se vám pak lépe pracovat

18 Srp 2021
Kompost si vytvoříte i v malém bytě. Jak na to?

Kompost si vytvoříte i v malém bytě. Jak na to?

19 Říj 2021
Jak položit plovoucí podlahu?

Jak položit plovoucí podlahu?

18 Zář 2017
Co je debetní karta

Co je debetní karta

18 Lis 2017
Malování dřevěných lišt a obkladů: Jak to udělat správně?

Malování dřevěných lišt a obkladů: Jak to udělat správně?

27 Čvn 2022

Doporučujeme

Informace

Kontakt
Mapa stránky

Online magazín pro všechny které zajímá bydlení, interiérový a exteriérový design, finance a pro kuchařky a kuchaře tu máme skvělé recepty na kterých si určitě pochutnáte.

Populární příspěvky

  • Jak udělat přepuštěné máslo?

    Jak udělat přepuštěné máslo?

  • Jak udělat trativod?

    Jak udělat trativod?

Štítky

dekorace domov domácnost finance kuchyně květiny nábytek osvětlení peníze recept rekonstrukce spánek Vánoce zima čištění
www.liviz.cz 2017, Všechna práva vyhrazena
Váš magazín o bydlení