Zeleninové krémové polévky jsou jednou z možností, jak zařadit do svého jídelníčku větší množství zeleniny. Pro jejich přípravu lze využít různé druhy zeleniny a nemusí to být polévky jednodruhové. Nebojte se a vyzkoušejte kombinace i zeleniny méně tradiční.
Mezi hity patří krém hráškový, mrkvový, brokolicový nebo dýňový. Nechte se inspirovat méně tradičními krémy.
Cuketový krém se slunečnicí a parmazánem
Suroviny pro přípravu:
- 1 menší oloupaná cuketa
- 1 cibule – žlutá nebo šalotka
- česnek – podle chuti (1-2 stroužky)
- hrášek (čerstvý nebo mražený)
- olivový olej nebo máslo na smažení
- zeleninový vývar
- smetana
- sůl a čerstvě mletý pepř
- slunečnicová semínka
- nastrouhaný parmazán
- citronová šťáva dle chuti
Postup přípravy:
- Oloupeme cuketu, cibuli a česnek. Cuketu nakrájíme na větší kousky, cibuli a česnek najemno.
- V hrnci rozehřejeme olej nebo máslo, přidáme cuketu a cibuli a opečeme dozlatova. Následně přidáme česnek a chvíli restujeme.
- Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí cukety.
- Přidáme smetanu a hrášek a povaříme asi dvě minuty.
- Mezi tím opražíme slunečnicová semínka.
- Jakmile je cuketa měkká, směs rozmixujeme na hladký krém, přidáme do něj nahrubo nasekaný koriandr a ještě malou chvíli povaříme.
- Dochutíme citronovou šťávou, případně ještě trochou soli.
Krém nalijeme na talíře nebo do polévkových misek, posypeme opraženými slunečnicovými semínky a parmazánem a můžeme podávat.
Tip na závěr:
Jako obměnu můžeme místo klasické smetany použít smetanu sojovou nebo kokosovou. Krém tak získá svěží a zajímavou chuť.
Jako doplněk lze podávat opečenou bagetu s bylinkovým nebo česnekovým máslem, bagetové krutonky s bylinkami a česnekem, toasty lehce osmažené na olivovém oleji a česneku, posypané čerstvými bylinkami. Fantazii se meze nekladou.