Liviz.cz

  • Úvod
  • Bydlení
    • Byty
    • Domy
    • Chaty
    • Inspirace pro bydlení
    • Tipy & praktické informace
    • Jak ušetřit
    • Kanceláře
    Jak zachránit dřevěnou podlahu bez broušení

    Jak zachránit dřevěnou podlahu bez broušení

    Michaela 07 Lis 2025
    • Kde doma vzniká nejvíc stresu a proč to nebývá v práci?

      Kde doma vzniká nejvíc stresu a proč to nebývá v práci?

      Michaela 20 Říj 2025
    • Jak bezpečně vrtat do panelu, aniž byste trefili kabel?

      Jak bezpečně vrtat do panelu, aniž byste trefili kabel?

      Michaela 06 Říj 2025
    • Dá se v bytě legálně bydlet bez radiátorů?

      Dá se v bytě legálně bydlet bez radiátorů?

      Michaela 25 Zář 2025
  • Interiér
    • Obývací pokoje
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Koupelny
    • Nábytek
    • Podlahy
    • Osvětlení
    • Sauny & vířivky
    • Zdi & tapety
  • Exteriér
    • Zahrada
    • Rostliny
    • Bazény
  • Finance
    • Hypotéky
    • Pojištění
    • Stavební spoření
  • Vaření
    • Polévky
    • Hlavní jídla
    • Moučníky
    • Ostatní
  • Spolupráce
Jste na :Domů»Vaření»Ostatní»Hroznové víno: Poradíme vám, jak ho snadno zpracovat

Hroznové víno: Poradíme vám, jak ho snadno zpracovat

Michaela 10 Říj 2021 Ostatní, Vaření Zanechat komentář 1481 Zobrazení

Hroznové víno už se dávno nepěstuje pouze na svazích vinohradů. Pěstování v domácích podmínkách je stále populárnější, ovšem je nutné pamatovat na to, že tento způsob pěstování má svá velká specifika.

To však neznamená, že by vám nemohla doma vyrůst velká úroda, při jejíž sklizni budete určitě přemýšlet, jak velké množství hroznů zpracovat. Většinu chutných kuliček asi sníte večer u televize, avšak zbytek úrody by byla škoda vyhazovat.

Obsah článku skrýt
1 Sterilovaná hroznová šťáva
2 Hroznové víno – džem
3 Hroznový kompot

Sterilovaná hroznová šťáva

Do zpracování vinných hroznů byste se měli pustit neprodleně po jejich sklizení, protože velké šťavnaté hrozny nemají rády dlouhé skladování. Ideální cestou je příprava sterilované hroznové šťávy, která je nejenom velmi chutná, ale také zdravá. Úplně nejlepší je pochopitelně čerstvá šťáva odstraňující problémy s krví.

  1. Očištěné hrozny vařte na mírném ohni asi 60 minut.
  2. Šťávu následně sceďte a přidejte odpovídající množství cukru.
  3. V jednom litru by se mělo nacházet asi kilo cukru a 15 g kyseliny citrónové.
  4. Takto připravenou šťávu znovu převařte – a můžete ji zavařovat.

Hroznové víno – džem

Pokud milujete poctivé domácí marmelády, můžete si ji připravit i z vinných hroznů.

  1. Připravte si přibližně kilo hroznů, půl kila cukru a šťávu z poloviny citrónu.
  2. Hrozny dejte do hrnce a vařte je na mírném ohni asi 15 minut, přičemž průběžně odstraňujte tvořenou pěnu.
  3. Následně směs sceďte, minimálně dvakrát propasírujte a přidejte cukr s citrónovou šťávou a vařte tak dlouho, dokud nebude směs dostatečně hustá.
  4. Poté stačí její nalití do sklenic, zavaření a otočení dnem vzhůru.

Hroznový kompot

Jestliže byste si chtěli vinných hroznů užívat i přes zimu, není nic jednoduššího, než je zavařit do kompotu.

  1. Opět si připravte očištěné bobule hroznů a nálev tvořený jedním litrem vody a přibližně 30 dkg cukru.
  2. Jednotlivé hrozny jemně poskládejte do zavařovacích sklenic, zalijte nálevem a sterilizujte přibližně 20 minut při teplotě 80 °C.
  3. Dejte si ovšem pozor, aby teplota v hrnci nepřesáhla 90 °C, neboť při této teplotě hrozny popraskají.

Urodilo-li se vám letos větší množství hroznů, než kolik zvládnete sníst, zkuste si doma vytvořit vynikající šťávu, džem nebo dokonce kompot. Nemusíte se ničeho bát, protože na tom není nic těžkého.

Zdroj foto: www.pixabay.com

kuchyně ovoce zpracování ovoce 2021-10-10
Michaela
Značky kuchyně ovoce zpracování ovoce
Twitter Facebook Pinterest Více
Předchozí článek :

Koupelna a růžové tóny? Nebraňte se nejnovějšímu trendu

Další článek :

Vysoká inflace? Těmito aktivy budou vaše peníze ochráněny

Související články

Mrkvová polévka vás v zimě skvěle zasytí a zahřeje. Jak na ni?

Michaela 30 Lis 2021
Krémová polévka chutná a navíc zahřeje. Vyzkoušejte i ty méně tradiční

Krémová polévka chutná a navíc zahřeje. Vyzkoušejte i ty méně tradiční

Martina Kučerová 27 Úno 2021
Ovoce, díky kterému se vám bude lépe spát: Jaké zařadit do večeního jídelníčku?

Ovoce, díky kterému se vám bude lépe spát: Jaké zařadit do večeního jídelníčku?

Michaela 28 Dub 2025

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Náhodné příspěvky

Květiny a pokojové rostliny v ložnici: Patří tam, nebo ne?

Květiny a pokojové rostliny v ložnici: Patří tam, nebo ne?

11 Lis 2022
Nano akvárium aneb skvělý doplněk do každého bytu

Nano akvárium aneb skvělý doplněk do každého bytu

28 Úno 2022
Proč je vhodná bambusová podlaha do domácnosti? Aneb ekologie na prvním místě

Proč je vhodná bambusová podlaha do domácnosti? Aneb ekologie na prvním místě

31 Kvě 2023
Jak vyrobit mýdlo

Jak vyrobit mýdlo

31 Říj 2017
Může být stavební spoření investicí do budoucnosti?

Může být stavební spoření investicí do budoucnosti?

14 Bře 2021

Doporučujeme

Informace

Kontakt
Mapa stránky

Online magazín pro všechny které zajímá bydlení, interiérový a exteriérový design, finance a pro kuchařky a kuchaře tu máme skvělé recepty na kterých si určitě pochutnáte.

Populární příspěvky

  • Co je perkálové povlečení

    Co je perkálové povlečení

  • Jak udělat přepuštěné máslo?

    Jak udělat přepuštěné máslo?

Štítky

barvy dekorace domov domácnost finance kuchyň nábytek osvětlení peníze podlaha recept Vánoce zima úklid čištění
www.liviz.cz 2017, Všechna práva vyhrazena
Váš magazín o bydlení