Liviz.cz

  • Úvod
  • Bydlení
    • Byty
    • Domy
    • Chaty
    • Inspirace pro bydlení
    • Tipy & praktické informace
    • Jak ušetřit
    • Kanceláře
    Jak zachránit dřevěnou podlahu bez broušení

    Jak zachránit dřevěnou podlahu bez broušení

    Michaela 07 Lis 2025
    • Kde doma vzniká nejvíc stresu a proč to nebývá v práci?

      Kde doma vzniká nejvíc stresu a proč to nebývá v práci?

      Michaela 20 Říj 2025
    • Jak bezpečně vrtat do panelu, aniž byste trefili kabel?

      Jak bezpečně vrtat do panelu, aniž byste trefili kabel?

      Michaela 06 Říj 2025
    • Dá se v bytě legálně bydlet bez radiátorů?

      Dá se v bytě legálně bydlet bez radiátorů?

      Michaela 25 Zář 2025
  • Interiér
    • Obývací pokoje
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Koupelny
    • Nábytek
    • Podlahy
    • Osvětlení
    • Sauny & vířivky
    • Zdi & tapety
  • Exteriér
    • Zahrada
    • Rostliny
    • Bazény
  • Finance
    • Hypotéky
    • Pojištění
    • Stavební spoření
  • Vaření
    • Polévky
    • Hlavní jídla
    • Moučníky
    • Ostatní
  • Spolupráce
Jste na :Domů»Vaření»Ostatní»Jak udělat přepuštěné máslo?
Přepuštěné máslo
Přepuštěné máslo

Jak udělat přepuštěné máslo?

Jaroslav 18 Zář 2017 Ostatní, Vaření 1 Komentář 4535 Zobrazení

Když se řekne přepuštěné máslo, většině lidí se vybaví základ kuchyně hlavně našich babiček. Moderní je ale i dnes. Například i proto, že ho znají různé jiné kultury, třeba pod názvem ghí. Podívejte se s námi na postup, jak udělat přepuštěné máslo, které bude dokonalé.

Přepuštěné máslo
Přepuštěné máslo
Obsah článku skrýt
1 Základem je kvalitní máslo z obchodu
2 Máslo vložte do hrnce a na středním plamenu zahřívejte
3 Sledujte a sbírejte vzniklou pěnu
4 Přepuštěné máslo je třeba přecedit

Základem je kvalitní máslo z obchodu

Už název přepuštěné máslo jasně napovídá, že se neobejdeme bez základní suroviny, kterou je klasické máslo z obchodu. Není důvod zde řešit, jak velké koupit. Čím více bude základní suroviny, tím více bude následně i přepuštěného másla. Důležité je jenom jedna věc – zaměřit se na kvalitu. Jedině tak bude domácí ghí naprosto dokonalé. Správné máslo je vyráběné z mléka, a tak pokud na obalu najdete jakoukoliv zmínku o rostlinných surovinách, dejte od něho ruce pryč. Dále by vás měl zajímat i obsah tuku. Kvalitní máslo je v podstatě kalorickou bombou. To ideální má nad 80 procent tuku – jinak se ani nesmí nazývat máslem. Čím bude mít více, tím pro vás lépe.

Máslo vložte do hrnce a na středním plamenu zahřívejte

První krok receptu, jak udělat přepuštěné máslo. Dejte na sporák hrnec, vložte máslo a zahřívejte na středním ohni. Ideální je máslo rozkrájet, jelikož se tak rychleji a rovnoměrněji rozpustí, vyšší teploty se rozhodně nebojte – je nutností. Teprve ve chvíli, kdy je máslo rozpuštěné – pomáhejte mu mícháním, a začne bublat, je pravá doba snížit plamen na minimum. A to tak, aby máslo jenom občas zabublalo.

Sledujte a sbírejte vzniklou pěnu

Během daného procesu rozpouštění dojde k tomu, že se bude na dně objevovat sraženina bílkovin, které jsou v másle přítomné. Stejně tak se začne na povrchu tvořit pěna. Tu je třeba pomocí lžíce odstraňovat, jelikož u přepuštěného másla je nežádoucí. Vyhazovat ji ale nemusíte, jelikož není problém ji dále využít, třeba při vaření i pečení. Pěnu postupně sbírejte a sledujte texturu přepuštěného másla. Cílem by měla být konzistence, které se viditelně táhne a zvuk jednotlivého bublání je spíše hlubší, než při srovnání se samotným začátkem, kdy se máslo rozpustilo, začalo se vařit. Pozor také na jeho barvu. Jakmile začnete vidět náznaky hnědého odstínu, už je na plotně zbytečně dlouho.

Přepuštěné máslo je třeba přecedit

Jde se do finále. To je spojen o s nutností přepuštěné, tedy tekuté máslo té správné konzistence přecedit. Zapomeňte ale na klasické cedníky, jelikož nutností je, aby ve finálním produktu nezůstala bílkovina, která se v procesu přípravy usazovala na dně. Proto je třeba máslo přecedí skrz plátýnko. Tento postup je ideální volbou, jak zachovat kvalitu výsledného přepuštěného másla. Poté ho nechte lehce ochladit, ale stále hlídejte, aby bylo teplé. Poté si vezměte cedník, vložte do něho tři vrstvy gázy a přeceďte ještě jednou. Následně už vložte do nádoby, tu hermeticky uzavřete a takto nechte přepuštěné máslo zchladit na pokojovou teplotu.

máslo recept 2017-09-18
Jaroslav
Značky máslo recept
Twitter Facebook Pinterest Více
Předchozí článek :

Recept na vynikající těsto na pizzu

Další článek :

Jak si vybrat výhodnou hypotéku?

Související články

Připravte si letní osvěžení v podobě ovocného smoothie

Připravte si letní osvěžení v podobě ovocného smoothie

Martina Kučerová 02 Čvn 2021
Recept na tvarohovou bábovku

Recept na tvarohovou bábovku

Jaroslav 18 Zář 2017
Kuchařské aplikace: Top 5, co musíte mít

Kuchařské aplikace: Top 5, co musíte mít

Michaela 12 Úno 2022

Jeden komentář

  1. Kurzy vaření v Karlovy vary
    10. února 202123:36 -

    Chutný.Hned si to uvařím.moc jsme si pochutnali.
    Přidávám ke svý oblíbený receptům. Zdravím Retamal 🙂

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Náhodné příspěvky

Jak vyrobit postřik na mšice bez chemie

Jak vyrobit postřik na mšice bez chemie

16 Říj 2017
Bazén nemusíte zazimovat, užívejte si jej i v zimě

Bazén nemusíte zazimovat, užívejte si jej i v zimě

26 Říj 2021
Dostatek prostoru nabízí propojení obývacího pokoje a kuchyně

Dostatek prostoru nabízí propojení obývacího pokoje a kuchyně

19 Kvě 2021
Celiakie: Onemocnění, které určitým způsobem omezuje život

Celiakie: Onemocnění, které určitým způsobem omezuje život

30 Bře 2023
Okna bez šmouh? Zvládnete to snadno a rychle

Okna bez šmouh? Zvládnete to snadno a rychle

24 Dub 2022

Doporučujeme

Informace

Kontakt
Mapa stránky

Online magazín pro všechny které zajímá bydlení, interiérový a exteriérový design, finance a pro kuchařky a kuchaře tu máme skvělé recepty na kterých si určitě pochutnáte.

Populární příspěvky

  • Co je perkálové povlečení

    Co je perkálové povlečení

  • Jak udělat přepuštěné máslo?

    Jak udělat přepuštěné máslo?

Štítky

barvy dekorace domov domácnost finance kuchyň nábytek osvětlení peníze podlaha recept Vánoce zima úklid čištění
www.liviz.cz 2017, Všechna práva vyhrazena
Váš magazín o bydlení