V České republice panuje mnohaletá tradice štědrovečerní večeře, kterou si mnoho rodin nedovolí porušit. I přesto se ovšem v posledních několika letech objevuje celá řada moderních trendů, které tradiční večeři na 24. prosince trochu obzvláštňují.
Kapr totiž není jediná vynikající ryba a bramborový salát není zrovna slavnostní jídlo, na němž byste si chtěli pochutnávat při zvlášť významných příležitostech. Co tedy na Štědrý večer konzumovat?
Candát a mandlové těstíčko
Tuzemská gastronomie není v přípravě ryb zrovna dvakrát kreativní, nicméně candát v mandlovém těstíčku patří k pokrmům, které by se na štědrovečerním stole měly objevit. Tahle ryba má totiž jemné bílé maso, velmi málo kostí, a kromě toho u ní necítíte typické rybí aroma, jež mnoho lidí od konzumace ryb odrazuje. Příprava candáta není nijak složitá, takže si s ní poradí každá šikovnější hospodyňka. Dejte si ovšem pozor, abyste rybu koupili čerstvou.
Houbový kuba
Nikde ovšem není napsáno, že byste na Štědrý večer měli konzumovat rybí maso. Moderní trendy jsou velmi nakažlivé, takže se mnoho z vás určitě zakoukalo do vegetariánství. V takovém případě vám přijde vhod houbový kuba. Vynikající směs krup, hub a česneku sice nezní moc slavnostně, ale věřte tomu, že si na jídle určitě pochutnáte. Vybrané bylinky a česnek navíc dodají nezaměnitelné aroma.
Vinná klobása a černé pivo
Pokud byste přeci jen chtěli na Štědrý večer ochutnat maso a neměli přitom chuť na rybu, je ideální variantou vinná klobása připravená na černém pivu. Navíc konzumace vinné klobásy o Vánocích má v Čechách velkou tradici, neboť upečená vypadá jako Slunce. Příprava tohoto pokrmu navíc není vůbec těžká. Vinnou klobásu stočte, odložte do pekáče a podlijte černým pivem. Podávat můžete s bramborovou kaší nebo obyčejnými vařenými brambory s máslem.
Štědrovečerní večeře nepředstavuje pouze smaženého kapra a bramborový salát. Klidně se pusťte do přípravy jiného pokrmu, jímž si vánoční svátky trochu ozvláštníte.
Zdroj foto: www.pixabay.com