Známý a oblíbený italský dezert, který má sice jenom jednu svou originální podobu, což ale neznamená, že si nelze připravit i celkem zajímavou a také chutnou alternativu. A tou je recept na tiramisu ze zakysané smetany. Jak na něj? Podívejte se společně s námi.
Základních surovin je jenom několik
Není třeba bát se toho, že by tiramisu byl jakkoliv složitým dezertem. Rozhodně potěší třeba už to, že se jedná o sladký moučník, který je nepečený. Už to samo o sobě ukazuje, že ho zvládne každý. Dále je třeba říci, že se není třeba obávat ani toho, že by snad bylo nutné používat mnoho surovin, kromě zakysané smetany je třeba použít už jenom další snadno dostupnou trojici dalších surovin, kam patří:
- smetana ke šlehání,
- cukrářské piškoty,
- silná černá káva – turecká.
Nejprve šlehačka
Proč smetana ke šlehání? Jelikož je z ní ušlehána šlehačka. Zde skutečně výrazně doporučíme použít jenom tu domácí, a to z toho důvodu, že se s tou kupovanou pokud jde o kvalitu a konzistenci rozhodně nedá srovnat. Smetana ke šlehání by měla být nejenom kvalitní, ale mela by být také dostatečně zchlazená, jelikož jedině tak je zde jistota toho, že se příprava výsledné šlehačky povede. Připravit ji lze nejlépe pomocí mixéru, kde se nebojte vyšších otáček.
Vmíchání zakysané smetany
Jakmile je šlehačka připravená, je zde ona fáze spojená s tím, že se do šlehačky přidává ona zakysaná smetana. Zde připomeňme, že originální recept na tiramisu využívá mascarpone, ale jak na tomto receptu uvidíte, skutečně není nezbytně nutnou volbou. Vezměte tedy zakysanou smetanu, které by mělo být na kelímky stejné množství jako smetany ke šlehání a postupně ji vmíchejte do vzniklé šlehačky. Pokud něco výrazně doporučujeme, tak je to hlavně pozvolný a pomalý postup, aby si vše zachovalo svou konzistenci. Jakmile je hotovo, dejte vše na chvíli do lednice, kde by neměla být vyšší teplota, než jsou čtyři stupně.
Připravte kávu a piškoty
Jak na to? Není to nic složitého. Silnou kávu jednoduše uvaříte tak, že do většího šálku dáte minimálně tři vrchovaté lžičky kávy a zalijete vodou. Následně necháte vychladit alespoň na pokojovou teplotu. A co dále? Piškoty se do dané směsi lehce namočí a potom se už pokládají do konkrétní formy.
Finální příprava tiramisu
Postup už je celkem jednoduchý. Vždy se namočí piškoty a ty se pokladou na spodní část, tedy na dno konkrétní formy. Na to se následně naneste onu zakysanou smetanu, která je kombinována se šlehačkou. Následně přijde opět vrstva piškotů namočených v kávě a na ně opět šlehačka. A toto je postup, který následně stále dokola opakujete, až se dostanete na konec formy. Zde by měl tento dezert vždy končit vrstvou šlehačky. Doporučuje se ještě posypání kakaem. Potom vložte do lednice a nechte minimálně 4 hodiny chladit.
Míša
Zusila jsem a musím říct že výborný 😛