Liviz.cz

  • Úvod
  • Bydlení
    • Byty
    • Domy
    • Chaty
    • Inspirace pro bydlení
    • Tipy & praktické informace
    • Jak ušetřit
    • Kanceláře
    Mouchy v domácnosti: Jak se jich zbavit jednou pro vždy?

    Mouchy v domácnosti: Jak se jich zbavit jednou pro vždy?

    Michaela 22 Čvn 2022
    • Máte rádi umění? Poradíme vám, podle čeho vybírat obrazy

      Máte rádi umění? Poradíme vám, podle čeho vybírat obrazy

      Michaela 20 Čvn 2022
    • Samostatné ponožky: Jak je využít v domácnosti?

      Samostatné ponožky: Jak je využít v domácnosti?

      Michaela 31 Kvě 2022
    • Monitor: jak jej efektivně a bezpečně vyčistit?

      Monitor: jak jej efektivně a bezpečně vyčistit?

      Michaela 27 Kvě 2022
  • Interiér
    • Obývací pokoje
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Koupelny
    • Nábytek
    • Podlahy
    • Osvětlení
    • Sauny & vířivky
    • Zdi & tapety
  • Exteriér
    • Zahrada
    • Rostliny
    • Bazény
  • Finance
    • Hypotéky
    • Pojištění
    • Stavební spoření
  • Vaření
    • Polévky
    • Hlavní jídla
    • Moučníky
    • Ostatní
  • Spolupráce
Jste na :Domů»Vaření»Polévky»Polévka z hlívy ústřičné

Polévka z hlívy ústřičné

David Hampl 24 Lis 2017 Polévky Zanechat komentář 2402 Zobrazení

Houby jsou v české kuchyni poměrně známou a také oblíbenou surovinou. Proto se podíváme na recept, kterým je polévka z hlívy ústřičné. Jejím unikátem je to, že je podobná, jako známá dršťková polévka. Jenou zde jsou ony dršťky nahrazeny právě touto oblíbenou houbou.

Hliva ústřičná(Zdroj: https://pixabay.com/en/mushrooms-mushroom-tree-trunk-295823/)
Hliva ústřičná(Zdroj: https://pixabay.com/en/mushrooms-mushroom-tree-trunk-295823/)

Jaké suroviny jsou potřeba?

Začít musíme seznamem surovin, kde je vcelku pochopitelné, že základem bude dostatečné množství právě hlívy ústřičné. Tu už není problém snadno nakoupit, a dá se říci, že téměř v každém supermarketu. Dále je třeba připravit si také:

  • Česnek
  • Majoránku
  • Mletou papriku

Potom je to už jenom olej nebo sádlo na první zarestování, stejně jako by to měl být vývar. Buď může být domácí, nebo je pochopitelně možné jako alternativu použít dnes tolik známou a stále více využívanou kostku – bujón.

Orestujeme houby

Hlíva by měla být nejenom důkladně omytá, ale měla by být také osušená. Potom přichází pravý čas nakrájet ji na kousky. Ty by měly být nejlépe v podobě proužků – tedy podobně, jako když se vaří dršťková polévka. Jakmile jsou připraveny, stačí rozehřát sádlo nebo olej a houbu zde orestovat. Správným postupem je prudké a intenzivní restování, spíše po kratší dobu. Uvolní se všechny vůně a houba lehce změkne. To je pravá chvíle pro další pokračování.

Paprika, majoránka, česnek

Nyní přichází chvíle, kdy se přidává důležité koření. Nejprve je to červená paprika – sladká i pálivá, podle chuti každého jedince. Důležité je papriku lehce zarestovat, ale rozhodně ne moc, aby nedošlo k tomu, že bude hořká. Následně je třeba k paprice přidat i lisovaný česnek, který může také při dlouhodobém restování zhořknout, na závěr se už jenom přidává majoránka. Několikrát promíchejte a zalijte teplým vývarem.

Vařte zhruba 10 minut

Jakmile se polévka začne vařit, čeká se zhruba 10 minut. Tato doba by vzhledem k tomu, že je houba celkem měkká, měla dokonale stačit k tomu, aby byla polévka hotová. Ideální je ochutnat, jelikož správný stav polévky je ten, že je houba dokonale měkká. Na závěr je pochopitelně třeba polévku také dostatečně zahustit. Možností je několik.

Ta nejjednodušší je spojena s použitím kupované hotové jíšky, kdy ji stačí nasypat do hrnce, chvíli provařit a polévka je dokonale hustá. Druhá možnost je spojena s promícháním mouky a čisté vody, na tužší tekutinu, která se následně nalije do polévky a také se nechá chvíli provařit. Nejnáročnější, ale pokud jde o chuť nejlepší způsob, je příprava domácí jíšky. Rozpustí se máslo, k němu se přidá mouka a ta se postupně restuje až do tmavší podoby. Následně se lehce vmíchá do polévky, kterou dokonale zahustí. Opět chvíli provařte, stáhněte z ohně, nechtě pár minut odstát a můžete servírovat. Polévka z hlívy ústřičné, tedy v podstatě vegetariánská dršťková polévka je kompletně hotova.

hliva hliva ústřičná polévka recept 2017-11-24
David Hampl
Značky hliva hliva ústřičná polévka recept
Twitter Facebook Pinterest Více
Předchozí článek :

Jak vyrobit vánoční dekorace

Další článek :

Skvělý recept na tiramisu ze zakysané smetany

Související články

Mrkvová polévka vás v zimě skvěle zasytí a zahřeje. Jak na ni?

Michaela 30 Lis 2021
Krémová polévka chutná a navíc zahřeje. Vyzkoušejte i ty méně tradiční

Krémová polévka chutná a navíc zahřeje. Vyzkoušejte i ty méně tradiční

Martina Kučerová 27 Úno 2021
Dokonalé letní osvěžení a lehký oběd zároveň nabízejí studené polévky

Dokonalé letní osvěžení a lehký oběd zároveň nabízejí studené polévky

Martina Kučerová 07 Čvc 2021

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Náhodné příspěvky

Rekonstrukce kuchyně: Jak ušetřit?

Rekonstrukce kuchyně: Jak ušetřit?

16 Úno 2022
Prkénko na krájení – jak je efektivně vyčistit?

Prkénko na krájení – jak je efektivně vyčistit?

28 Bře 2022
Jak se postarat o oleandr na podzim

Jak se postarat o oleandr na podzim

22 Zář 2017
Máte rádi umění? Poradíme vám, podle čeho vybírat obrazy

Máte rádi umění? Poradíme vám, podle čeho vybírat obrazy

20 Čvn 2022
Proč vyzkoušet saunování a jaké výhody našemu tělu nabízí?

Proč vyzkoušet saunování a jaké výhody našemu tělu nabízí?

16 Zář 2021

Doporučujeme

Informace

Kontakt
Mapa stránky

Online magazín pro všechny které zajímá bydlení, interiérový a exteriérový design, finance a pro kuchařky a kuchaře tu máme skvělé recepty na kterých si určitě pochutnáte.

Populární příspěvky

  • Jak udělat přepuštěné máslo?

    Jak udělat přepuštěné máslo?

  • Jak udělat trativod?

    Jak udělat trativod?

Štítky

domácnost finance Hypotéka kuchyně kuchyň květiny nábytek obrazy osvětlení peníze recept rekonstrukce Vánoce zima čištění
www.liviz.cz 2017, Všechna práva vyhrazena
Váš magazín o bydlení