V horkých letních dnech vyhledáváme taková jídla, která budou chutná a zároveň nás osvěží. Mezi taková patří i studené polévky, které navíc tělu dodají dostatek zeleniny. Nechte se inspirovat těmito tipy.
Gazpacho
Oblíbená klasika horkých letních dnů.
Suroviny pro přípravu pro 2 porce:
- 3 velká rajčata, můžeme doplnit několik rajčátek cherry
- 1 malá paprička jalapeño – pouze v případě, že nám nevadí ostrá chuť
- kousek salátové okurky
- 1/2 červené papriky
- 1/2 cibule, ideálně šalotky
- 1/2 lžíce vinného octa
- 1 limetka
- oregáno – dle chuti
- sůl a pepř – dle chuti
- česnek dle chuti
- olivový olej
Postup přípravy:
Nejprve si spaříme a oloupeme rajčata a zbavíme je semínek. Vložíme je do misky a přidáme oloupanou a na jemno nastrouhanou okurku, na jemno nakrájenou papriku a cibuli, prolisovaný česnek.
Cherry rajčátka, společně s olivovým olejem, octem a šťávou z limetky vložíme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Přes sítko prolisujeme do misky s rajčatovou směsí a pečlivě promícháme. Dochutíme oregánem, solí a pepřem a necháme alespoň hodinu v lednici. Polévku můžeme podávat samotnou nebo s opečeným toastem či bylinkovými krutony.
Polévka z červené řepy
Červenou řepu nemusíme využít pouze pro přípravu salátů, ale také chutné polévky.
Suroviny pro přípravu pro 2 porce:
- červená řepa 1 větší nebo 2 menší bulvy
- 1/2 salátové okurky
- ředkvičky – mohou a nemusejí být
- bílý jogurt – 250g
- vejce
- 1/2 lžíce cukru
- sůl a pepř dle chuti
- pažitka a kopr dle chuti
- česnek dle chuti
- šťáva z 1/2 citronu
Postup přípravy:
Řepu uvaříme do měkka, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vejce uvaříme doměkka, necháme vychladnout a zbavíme skořápek.
Do nastrouhané řepa přidáme nastrouhanou okurku, případně ředkvičky, přidáme jogurt, rozetřený česnek, sůl pepř, cukr a citronovou šťávu. Na závěr pak nasekaný kopr a pažitku. Polévku necháme hodinu odležet v lednici. Při servírování dozdobíme vařenými vejce nakrájenými na čtvrtky.