Liviz.cz

  • Úvod
  • Bydlení
    • Byty
    • Domy
    • Chaty
    • Inspirace pro bydlení
    • Tipy & praktické informace
    • Jak ušetřit
    • Kanceláře
    Jak se účinně zbavit skvrn od kurkumy?

    Jak se účinně zbavit skvrn od kurkumy?

    Michaela 10 Čvc 2025
    • Které celebrity žijí v domech s děsivou historií?

      Které celebrity žijí v domech s děsivou historií?

      Michaela 05 Čvc 2025
    • Proč si pořídit (nebo nepořídit) korkovou podlahu?

      Proč si pořídit (nebo nepořídit) korkovou podlahu?

      Michaela 26 Čvn 2025
    • Domácí práce, na které si stačí vyhradit jeden den v týdnu

      Domácí práce, na které si stačí vyhradit jeden den v týdnu

      Michaela 16 Čvn 2025
  • Interiér
    • Obývací pokoje
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Koupelny
    • Nábytek
    • Podlahy
    • Osvětlení
    • Sauny & vířivky
    • Zdi & tapety
  • Exteriér
    • Zahrada
    • Rostliny
    • Bazény
  • Finance
    • Hypotéky
    • Pojištění
    • Stavební spoření
  • Vaření
    • Polévky
    • Hlavní jídla
    • Moučníky
    • Ostatní
  • Spolupráce
Jste na :Domů»Vaření»Ostatní»Recept na skvělý pampeliškový med
pampeliškový med

Recept na skvělý pampeliškový med

David Hampl 21 Kvě 2018 Ostatní 1 Komentář 4699 Zobrazení

Med nemusí existovat jenom v podobě toho včelího, který se dělí na několik druhů – podle toho, z jakých květů je sbírán pyl. Existují i takové druhy medu, které si můžete vyrobit doma. Jedná se třeba o skvělý pampeliškový med, který je stále populárnější. Jak na něj? Tady je recept.

Obsah článku skrýt
1 Nasbírejte květy pampelišek
2 Co si dále připravit?
3 Omyjeme a povaříme
4 Nechte chladit a louhovat
5 Přelití do nového hrnce a přimíchání cukru
6 Finální zahuštění

Nasbírejte květy pampelišek

Už název jasně napovídá, že základem receptu na pampeliškový med nebude nic jiného, než pampelišky. Z nich se sbírají výhradně jenom květy. Měly by být dokonale rozkvetlé a zdravé. Nejlépe také bez viditelných škůdců. Nutno říci, že květů je potřeba celkem dost. Obecný poměr říká, že na jeden litr vody, která je základem, pro přípravu, je nutné nasbírat 200 kusů květů. Tolik pro orientaci v tom, jaké množství bude potřebné.

Co si dále připravit?

Další suroviny už jsou celkem jednoduché a není důvod obávat se toho, že je neseženete. Když máte květy pampelišek, tak stačí už jenom trojice věcí. Pokud budeme počítat s množstvím 200 nasbíraných květů, je nutné si dále připravit:

  • Litr čisté vody z kohoutku
  • Jeden citron
  • Jeden kilogram cukru

Omyjeme a povaříme

Nyní je čas květy pampelišek důkladně umýt. Ideálně ve dřezu, kde je namočíte a opatrně mícháte. Cílem je z nich dostat jak nečistoty, tak i případné drobné živočichy. Jakmile jsou omyté, je možné je přesunout do hrnce, zalít vodou a přidat na kolečka nakrájený citron – pokud má chemicky ošetřenou kůru, je nutné ho oloupat. Následně vše přiveďte k varu. Jakmile začne voda probublávat, udržujte danou teplotu a vařte 15 minut.

Nechte chladit a louhovat

Po provaření vypněte sporák a základ medu odstavte. Nechte plynule chladnout, až na pokojovou teplotu. Poté hrnec zakryjte poklicí a přeneste do sklepa, nebo ho umístěte do lednice. Měl by být v chladu. Takto necháte směs louhovat po dobu 24 hodin. Pár hodin navíc samozřejmě nebude na škodu.

Přelití do nového hrnce a přimíchání cukru

Po 24 hodinách, tedy druhý den, je třeba vylouhovanou tekutinu přelít do jiného hrnce. Ideální je pro cezení použít plátýnko, které zachytí i ty nejmenší drobnosti, které by se mohly z květů pampelišek uvolnit. Jakmile je hotovo, můžete do čistého základu medu postupně vmíchávat cukr. Pokud použijete ten třtinový, bude mít pampeliškový med nejenom lepší chuť, ale docílíte také velmi žádané tmavší barvy. Nejprve míchejte za studena. Jakmile se začne hůře rozpouštět, postupně přidávejte teplotu a vmíchávejte další. Rozpuštění kilogramového cukru by nemělo být žádným problémem.

Finální zahuštění

Po rozpuštění veškerého cukru udržujte teplotu a za stálého míchání nechte med houstnout. Jakmile má požadovanou konzistenci, slijte ho do skleněných sklenic, uzavřete a nechte vychladit. Tímto náš recept na vynikající pampeliškový med končí. Dobrou chuť.

2018-05-21
David Hampl
Twitter Facebook Pinterest Více
Předchozí článek :

Jak se zbavit molů

Další článek :

Co je to dřevomorka a jak proti ní bojovat?

Související články

Co nesmí chybět ve zdravém smoothie

Co nesmí chybět ve zdravém smoothie

Michaela 15 Zář 2023
Jak udělat přepuštěné máslo?

Jak udělat přepuštěné máslo?

Jaroslav 18 Zář 2017
6 tipů na skvělé dipy do salátů

6 tipů na skvělé dipy do salátů

Michaela 13 Zář 2023

Jeden komentář

  1. Mirek
    10. května 202215:51 -

    Pamatuji si, jak jsme s maminkou chodili na pampelišky na velkou louku a pak z nich dělali med. Dnes na té louce stojí obchoďák 🙁

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Náhodné příspěvky

Jak správně prát polštáře?

Jak správně prát polštáře?

28 Bře 2025
Životní pojištění jako pomoc při nenadálé životní události

Životní pojištění jako pomoc při nenadálé životní události

09 Bře 2021
Jak správně čistit závěsy?

Jak správně čistit závěsy?

28 Led 2025
Vyberte si vhodné osvětlení obývacího pokoje

Vyberte si vhodné osvětlení obývacího pokoje

01 Zář 2021
Jak často byste měli uklízet jednotlivé části koupelny?

Jak často byste měli uklízet jednotlivé části koupelny?

22 Led 2025

Doporučujeme

Informace

Kontakt
Mapa stránky

Online magazín pro všechny které zajímá bydlení, interiérový a exteriérový design, finance a pro kuchařky a kuchaře tu máme skvělé recepty na kterých si určitě pochutnáte.

Populární příspěvky

  • Co je perkálové povlečení

    Co je perkálové povlečení

  • Jak udělat přepuštěné máslo?

    Jak udělat přepuštěné máslo?

Štítky

barvy dekorace domov domácnost finance kuchyň nábytek osvětlení peníze podlaha recept Vánoce zima úklid čištění
www.liviz.cz 2017, Všechna práva vyhrazena
Váš magazín o bydlení