Léto je v plném proudu. S ním je spojeno mnohé – slunce, dovolená, prázdniny, ale hlavně teplo. V posledních letech se nám ukazují až rekordně vysoké teploty. Mnozí nemají v takovém teple vůbec chuť k jídlu. Řeší to přípravou lehkých jídel. Salát z doma vypěstované zeleniny je ideální řešení. Jedná se skvělou variantu, kterou si můžete během nechuti poskytnout. Jíst samotnou nakrájenou zeleninu ale moc chutné není, chuť salátům dodává dresing. Několik z nich si nyní představíme.
Francouzský dresing
Klasický recept vyrobený pouze ze 3 ingrediencí: oleje, octa a hořčice. Jedná se o základ všech dresingů, který se hodí opravdu ke všemu. Každý salát pozvedne o level výš a dochutí k nepoznání.
Ingredience:
- 1 lžička dijonské hořčice,
- 2 lžíce vinného octa,
- 6 lžic extra panenského olivového oleje,
- špetka cukru, soli a pepře.
Postup: Všechny suroviny ušlehejte v misce nebo je vložte do uzavíratelné nádoby (např. zavařovací sklenice) a důkladně protřepte.
Medovo-hořčičný dresing
Další velmi populární zálivka, která v sobě spojuje sladkost i štiplavost. Opět vám postačí několik surovin, které máte doma. Tento dresing se skvěle hodí k salátů s kuřecím masem.
Ingredience:
- 2 lžíce celozrnné hořčice,
- 2 lžičky medu,
- šťáva z 1 citronu,
- 6 lžic extra panenského olivového oleje,
- pepř a sůl
Postup: Hořčici, med a citron důkladně smíchejte dohromady. Následně přidejte olivový olej, nakonec dochuťte dle libosti.
Petrželový dresing
Lehká bylinková zálivka, díky česnekovému nádechu se skvěle hodí k rybě, těstovinám nebo k tabboulehu (salát z petržele).
Ingredience:
- petrželka,
- 1 lžička dijonské hořčice,
- 1 lžička octa,
- ½ strouhaného stroužku česneku,
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje.
Postup: Petržel nasekejte najemno a přidejte zbylé ingredience. Zamíchejte a můžete podávat.
Kapari-ančovičkový dresing
Na první pohled se může zdát, že je to poměrně divoká a odvážná kombinace. Dokonalá chuť pikantnosti a slanosti vás odnesou do gurmánského nebe.
Ingredience:
- stroužek česneku,
- 2 filety ančoviček v oleji,
- 2 lžíce vinného octa,
- 6 lžic extra panenského olivového oleje,
- 2 lžíce kapar,
- sůl
Postup: Rozdrcený česnek spojte se špetkou soli a filetami z ančoviček. Přešlehejte ocet i olej. Nakonec přidejte i kapary.
Zázvorovo-wasabi dresing
Pro milovníky pálivého je tento dresing jako stvořený. Obyčejný salát touto zálivkou doslova zahoří. Navíc je velice zdravá. Čerstvě nastrouhaný zázvor má na tělo blahodárné účinky.
Ingredience:
- zázvor (velikost palce),
- 2 lžíce wasabi pasty,
- 6 lžic řepkového oleje,
- 1 lžička octa.
Postup: Zázvor nastrouhejte najemno. Vmíchejte ostatní suroviny a dresing je na světě.
Sladko-pálivý dresing
Oblíbená chuťová kombinace – sladkost a pálivost. Když jíte salát s touto zálivkou, na jazyku se vám střídají chutě a vy budete v kulinářském ráji. Tento dresing můžete použít jako omáčku nebo i jako marinádu na maso.
Ingredience:
- 2 lžíce sladkého chilli,
- šťáva z 2 limetek,
- 6 lžic octa.
Postup je opět velmi snadný. Stačí smíchat všechny vypsané suroviny. A pak už jen dobrou chuť.
Pro ještě lepší chuť a požitek připravený salát nechte odstát 30 minut v lednici. Chutě se stihnou pořádně rozprostřít a zelenina absorbovat senzorické vlastnosti zálivky.
Zdroj foto: www.freepik.com