Liviz.cz

  • Úvod
  • Bydlení
    • Byty
    • Domy
    • Chaty
    • Inspirace pro bydlení
    • Tipy & praktické informace
    • Jak ušetřit
    • Kanceláře
    Které země budou brzy čelit propadu populace v produktivním věku

    Které země budou brzy čelit propadu populace v produktivním věku

    Michaela 09 Čvn 2025
    • Druhy ovoce, které nepatří do lednice

      Druhy ovoce, které nepatří do lednice

      Michaela 30 Kvě 2025
    • Tipy na jedlé květiny, které si snadno vypěstujete sami

      Tipy na jedlé květiny, které si snadno vypěstujete sami

      Michaela 26 Kvě 2025
    • Jak správně prát polštáře?

      Jak správně prát polštáře?

      Michaela 28 Bře 2025
  • Interiér
    • Obývací pokoje
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Koupelny
    • Nábytek
    • Podlahy
    • Osvětlení
    • Sauny & vířivky
    • Zdi & tapety
  • Exteriér
    • Zahrada
    • Rostliny
    • Bazény
  • Finance
    • Hypotéky
    • Pojištění
    • Stavební spoření
  • Vaření
    • Polévky
    • Hlavní jídla
    • Moučníky
    • Ostatní
  • Spolupráce
Jste na :Domů»Vaření»Polévky»Polévka z hlívy ústřičné

Polévka z hlívy ústřičné

David Hampl 24 Lis 2017 Polévky Zanechat komentář 3119 Zobrazení

Houby jsou v české kuchyni poměrně známou a také oblíbenou surovinou. Proto se podíváme na recept, kterým je polévka z hlívy ústřičné. Jejím unikátem je to, že je podobná, jako známá dršťková polévka. Jenou zde jsou ony dršťky nahrazeny právě touto oblíbenou houbou.

Hliva ústřičná(Zdroj: https://pixabay.com/en/mushrooms-mushroom-tree-trunk-295823/)
Hliva ústřičná(Zdroj: https://pixabay.com/en/mushrooms-mushroom-tree-trunk-295823/)
Obsah článku skrýt
1 Jaké suroviny jsou potřeba?
2 Orestujeme houby
3 Paprika, majoránka, česnek
4 Vařte zhruba 10 minut

Jaké suroviny jsou potřeba?

Začít musíme seznamem surovin, kde je vcelku pochopitelné, že základem bude dostatečné množství právě hlívy ústřičné. Tu už není problém snadno nakoupit, a dá se říci, že téměř v každém supermarketu. Dále je třeba připravit si také:

  • Česnek
  • Majoránku
  • Mletou papriku

Potom je to už jenom olej nebo sádlo na první zarestování, stejně jako by to měl být vývar. Buď může být domácí, nebo je pochopitelně možné jako alternativu použít dnes tolik známou a stále více využívanou kostku – bujón.

Orestujeme houby

Hlíva by měla být nejenom důkladně omytá, ale měla by být také osušená. Potom přichází pravý čas nakrájet ji na kousky. Ty by měly být nejlépe v podobě proužků – tedy podobně, jako když se vaří dršťková polévka. Jakmile jsou připraveny, stačí rozehřát sádlo nebo olej a houbu zde orestovat. Správným postupem je prudké a intenzivní restování, spíše po kratší dobu. Uvolní se všechny vůně a houba lehce změkne. To je pravá chvíle pro další pokračování.

Paprika, majoránka, česnek

Nyní přichází chvíle, kdy se přidává důležité koření. Nejprve je to červená paprika – sladká i pálivá, podle chuti každého jedince. Důležité je papriku lehce zarestovat, ale rozhodně ne moc, aby nedošlo k tomu, že bude hořká. Následně je třeba k paprice přidat i lisovaný česnek, který může také při dlouhodobém restování zhořknout, na závěr se už jenom přidává majoránka. Několikrát promíchejte a zalijte teplým vývarem.

Vařte zhruba 10 minut

Jakmile se polévka začne vařit, čeká se zhruba 10 minut. Tato doba by vzhledem k tomu, že je houba celkem měkká, měla dokonale stačit k tomu, aby byla polévka hotová. Ideální je ochutnat, jelikož správný stav polévky je ten, že je houba dokonale měkká. Na závěr je pochopitelně třeba polévku také dostatečně zahustit. Možností je několik.

Ta nejjednodušší je spojena s použitím kupované hotové jíšky, kdy ji stačí nasypat do hrnce, chvíli provařit a polévka je dokonale hustá. Druhá možnost je spojena s promícháním mouky a čisté vody, na tužší tekutinu, která se následně nalije do polévky a také se nechá chvíli provařit. Nejnáročnější, ale pokud jde o chuť nejlepší způsob, je příprava domácí jíšky. Rozpustí se máslo, k němu se přidá mouka a ta se postupně restuje až do tmavší podoby. Následně se lehce vmíchá do polévky, kterou dokonale zahustí. Opět chvíli provařte, stáhněte z ohně, nechtě pár minut odstát a můžete servírovat. Polévka z hlívy ústřičné, tedy v podstatě vegetariánská dršťková polévka je kompletně hotova.

hliva hliva ústřičná polévka recept 2017-11-24
David Hampl
Značky hliva hliva ústřičná polévka recept
Twitter Facebook Pinterest Více
Předchozí článek :

Jak vyrobit vánoční dekorace

Další článek :

Skvělý recept na tiramisu ze zakysané smetany

Související články

Krémová polévka chutná a navíc zahřeje. Vyzkoušejte i ty méně tradiční

Krémová polévka chutná a navíc zahřeje. Vyzkoušejte i ty méně tradiční

Martina Kučerová 27 Úno 2021
Dokonalé letní osvěžení a lehký oběd zároveň nabízejí studené polévky

Dokonalé letní osvěžení a lehký oběd zároveň nabízejí studené polévky

Martina Kučerová 07 Čvc 2021

Mrkvová polévka vás v zimě skvěle zasytí a zahřeje. Jak na ni?

Michaela 30 Lis 2021

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Náhodné příspěvky

Jak se zbavit plísně v domácnosti? Udržujte své zdi zdravé

Jak se zbavit plísně v domácnosti? Udržujte své zdi zdravé

13 Říj 2023
Jak vyrobit krmítko pro ptáky

Jak vyrobit krmítko pro ptáky

01 Říj 2017
Jak nejlépe využít staré triko?

Jak nejlépe využít staré triko?

11 Čvc 2024
Jak skladovat máslovou dýni, aby vydržela co nejdéle?

Jak skladovat máslovou dýni, aby vydržela co nejdéle?

20 Zář 2024
Jak uskladnit česnek?

Jak uskladnit česnek?

18 Zář 2017

Doporučujeme

Informace

Kontakt
Mapa stránky

Online magazín pro všechny které zajímá bydlení, interiérový a exteriérový design, finance a pro kuchařky a kuchaře tu máme skvělé recepty na kterých si určitě pochutnáte.

Populární příspěvky

  • Co je perkálové povlečení

    Co je perkálové povlečení

  • Jak udělat přepuštěné máslo?

    Jak udělat přepuštěné máslo?

Štítky

barvy dekorace domov domácnost finance kuchyň nábytek osvětlení peníze podlaha recept Vánoce zima úklid čištění
www.liviz.cz 2017, Všechna práva vyhrazena
Váš magazín o bydlení