Chleba s máslem zní jako nuda? Jen do chvíle, než ho zkusíte udělat pořádně. S čerstvým chlebem, kvalitním máslem a libečkovou solí se z běžné svačiny stává něco, na co se budete těšit. A není to žádná věda.
Proč se vracet k základům?
Chleba s máslem je pokrm, který známe všichni. Rychlá svačina, když máte hlad. Základ snídaně. Nebo to, co si dáte k večeři, když toho v lednici zrovna moc není.
Ale kolikrát jste si ho opravdu vychutnali? Ne jenom bezmyšlenkovitě snědli. Opravdu vychutnali.
Přemek Forejt ve své kuchařce Forejt na doma ukazuje, že i z těch nejjednodušších věcí se dá udělat zážitek. Stačí se zastavit, vybrat si kvalitní suroviny a dát si záležet.
Recept na chleba s máslem a libečkovou solí
Suroviny na 2 bochníky
Na těsto:
- 670 g hladké mouky
- 70 g žitné mouky
- 470 g vody (vlažné)
- 40 g čerstvého droždí (1 kostka)
- 20 g soli
- 75 g sušených ořechů
- 75 g sušených švestek
Na libečkovou sůl:
- 200 g tradičního soli
- 40 g sušené libečkové petržele
- 40 g lístek šalvěje
Na máslo (na cca 300 g):
- 1 l vychlazené 31% smetany
Postup
Při pečení je nejdůležitější dodržovat přesné míry. Do velké mísy nebo těla kuchyňského robota nasypte obě mouky, sůl, ořechy a švestky a zamíchejte droždí. Přidejte vodu a zadělejte těsto. Zabere to určitě deset až patnáct minut, než bude těsto správně prohnětené.
Kdyby těsto příliš lepilo, můžete přidat trochu mouky, přisypejte ji pomalu a postupně zapracujte. (Práci s těstem za vás samozřejmě může udělat robot, ale nebudete z toho pak mít takovou radost.)
Těsto rozdělte na dvě části, vytvarujte bochníky a nechte je kynout. Pak upečte na 180 °C dozlatova.
Libečková sůl: Všechny ingredience důkladně promíchejte a uchovávejte v uzavřené nádobě.
Máslo: Vychlazenou smetanu (31% tuku) šlehejte, až se oddělí máslová složka od syrovátky.
Co ještě na domácí chleba?
Chleba s máslem a libečkovou solí je skvělý základ. Ale občas se hodí i něco navíc.
- Domácí pomazánky. Tvaroh s pažitkou, hermelín s cibulkou nebo vajíčková pomazánka. Nic složitého, ale změníte tím běžnou svačinu v pořádné jídlo.
- Med a sýr. Zkuste máslo, plátky kvalitního sýra (klidně camembert nebo ementál) a lžičku medu. Sladko-slaná kombinace, která funguje.
- Avokádo a vejce. Rozmačkané avokádo na teplém čerstvém chlebu, navrch pošírované vejce a špetka soli. Rychlá snídaně, která zasytí.
- Šunka a okurka. Klasika, která nikdy nezklame. Kvalitní šunka, čerstvá okurka, trochu másla. Hotovo.
- Rajčata a bazalka. Nakrájená čerstvá rajčata, olivový olej, bazalka a hrubá sůl. Prostě a chutně.
- Cottage a ředkvičky. Lehká varianta – cottage sýr, nakrájené ředkvičky a trochu pepře. Svěží a sytá svačina.
Kde najít víc inspirace?
Tento recept pochází z kuchařky Forejt na doma od Přemka Forejta. Přemek v knize ukazuje, jak z obyčejných surovin udělat neobyčejné zážitky. A chleba s máslem je toho dokonalým příkladem.
Pokud vás recept bavil a chcete víc podobných tipů, můžete zkusit i další kuchařky:
- Skromné jídlo – 120 receptů, jak vařit chutně a přitom šetřit.
- Vyváženě, rychle a jednoduše – zdravá strava bez zdlouhavé přípravy.
- Super jednoduše: Těstoviny – když chcete rychlé a jednoduché recepty.
- Uvařte si zdravě – moderní přístup ke zdravému stravování.
Chleba s máslem není nuda. Jen ho musíte udělat pořádně.



