Liviz.cz

  • Úvod
  • Bydlení
    • Byty
    • Domy
    • Chaty
    • Inspirace pro bydlení
    • Tipy & praktické informace
    • Jak ušetřit
    • Kanceláře
    Jak zjistit že máte v bytě špatné proudění tepla z radiátoru?

    Jak zjistit že máte v bytě špatné proudění tepla z radiátoru?

    Michaela 10 Pro 2025
    • Proč vám doma rychle vadne zelenina a kde děláte chybu?

      Proč vám doma rychle vadne zelenina a kde děláte chybu?

      Michaela 30 Lis 2025
    • Co doma dělat, když vám sousedé kouří na balkoně a jde to do bytu

      Co doma dělat, když vám sousedé kouří na balkoně a jde to do bytu

      Michaela 21 Lis 2025
    • Jak zachránit dřevěnou podlahu bez broušení

      Jak zachránit dřevěnou podlahu bez broušení

      Michaela 07 Lis 2025
  • Interiér
    • Obývací pokoje
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Koupelny
    • Nábytek
    • Podlahy
    • Osvětlení
    • Sauny & vířivky
    • Zdi & tapety
  • Exteriér
    • Zahrada
    • Rostliny
    • Bazény
  • Finance
    • Hypotéky
    • Pojištění
    • Stavební spoření
  • Vaření
    • Polévky
    • Hlavní jídla
    • Moučníky
    • Ostatní
  • Spolupráce
Jste na :Domů»Spolupráce»Připravte si nejlepší chleba s máslem, jaký jste kdy jedli
Domácí chleba
Domácí chleba. Zdroj: Pexels

Připravte si nejlepší chleba s máslem, jaký jste kdy jedli

Zdeněk Dvorský 13 Pro 2025 Spolupráce Zanechat komentář 20 Zobrazení

Chleba s máslem zní jako nuda? Jen do chvíle, než ho zkusíte udělat pořádně. S čerstvým chlebem, kvalitním máslem a libečkovou solí se z běžné svačiny stává něco, na co se budete těšit. A není to žádná věda.

Obsah článku skrýt
1 Proč se vracet k základům?
2 Recept na chleba s máslem a libečkovou solí
2.1 Suroviny na 2 bochníky
2.1.1 Na těsto:
2.1.2 Na libečkovou sůl:
2.1.3 Na máslo (na cca 300 g):
2.2 Postup
3 Co ještě na domácí chleba?
4 Kde najít víc inspirace?

Proč se vracet k základům?

Chleba s máslem je pokrm, který známe všichni. Rychlá svačina, když máte hlad. Základ snídaně. Nebo to, co si dáte k večeři, když toho v lednici zrovna moc není.

Ale kolikrát jste si ho opravdu vychutnali? Ne jenom bezmyšlenkovitě snědli. Opravdu vychutnali.

Přemek Forejt ve své kuchařce Forejt na doma ukazuje, že i z těch nejjednodušších věcí se dá udělat zážitek. Stačí se zastavit, vybrat si kvalitní suroviny a dát si záležet.

Recept na chleba s máslem a libečkovou solí

Suroviny na 2 bochníky

Na těsto:

  • 670 g hladké mouky
  • 70 g žitné mouky
  • 470 g vody (vlažné)
  • 40 g čerstvého droždí (1 kostka)
  • 20 g soli
  • 75 g sušených ořechů
  • 75 g sušených švestek

Na libečkovou sůl:

  • 200 g tradičního soli
  • 40 g sušené libečkové petržele
  • 40 g lístek šalvěje

Na máslo (na cca 300 g):

  • 1 l vychlazené 31% smetany

Postup

Při pečení je nejdůležitější dodržovat přesné míry. Do velké mísy nebo těla kuchyňského robota nasypte obě mouky, sůl, ořechy a švestky a zamíchejte droždí. Přidejte vodu a zadělejte těsto. Zabere to určitě deset až patnáct minut, než bude těsto správně prohnětené.

Kdyby těsto příliš lepilo, můžete přidat trochu mouky, přisypejte ji pomalu a postupně zapracujte. (Práci s těstem za vás samozřejmě může udělat robot, ale nebudete z toho pak mít takovou radost.)

Těsto rozdělte na dvě části, vytvarujte bochníky a nechte je kynout. Pak upečte na 180 °C dozlatova.

Libečková sůl: Všechny ingredience důkladně promíchejte a uchovávejte v uzavřené nádobě.

Máslo: Vychlazenou smetanu (31% tuku) šlehejte, až se oddělí máslová složka od syrovátky.

Co ještě na domácí chleba?

Chleba s máslem a libečkovou solí je skvělý základ. Ale občas se hodí i něco navíc.

  • Domácí pomazánky. Tvaroh s pažitkou, hermelín s cibulkou nebo vajíčková pomazánka. Nic složitého, ale změníte tím běžnou svačinu v pořádné jídlo.
  • Med a sýr. Zkuste máslo, plátky kvalitního sýra (klidně camembert nebo ementál) a lžičku medu. Sladko-slaná kombinace, která funguje.
  • Avokádo a vejce. Rozmačkané avokádo na teplém čerstvém chlebu, navrch pošírované vejce a špetka soli. Rychlá snídaně, která zasytí.
  • Šunka a okurka. Klasika, která nikdy nezklame. Kvalitní šunka, čerstvá okurka, trochu másla. Hotovo.
  • Rajčata a bazalka. Nakrájená čerstvá rajčata, olivový olej, bazalka a hrubá sůl. Prostě a chutně.
  • Cottage a ředkvičky. Lehká varianta – cottage sýr, nakrájené ředkvičky a trochu pepře. Svěží a sytá svačina.

Kde najít víc inspirace?

Tento recept pochází z kuchařky Forejt na doma od Přemka Forejta. Přemek v knize ukazuje, jak z obyčejných surovin udělat neobyčejné zážitky. A chleba s máslem je toho dokonalým příkladem.

Pokud vás recept bavil a chcete víc podobných tipů, můžete zkusit i další kuchařky:

  • Skromné jídlo – 120 receptů, jak vařit chutně a přitom šetřit.
  • Vyváženě, rychle a jednoduše – zdravá strava bez zdlouhavé přípravy.
  • Super jednoduše: Těstoviny – když chcete rychlé a jednoduché recepty.
  • Uvařte si zdravě – moderní přístup ke zdravému stravování.

Chleba s máslem není nuda. Jen ho musíte udělat pořádně.

2025-12-13
Zdeněk Dvorský
Twitter Facebook Pinterest Více
Předchozí článek :

Jak zjistit že máte v bytě špatné proudění tepla z radiátoru?

Související články

Ocelové konstrukce, které vydrží všechno

Ocelové konstrukce, které vydrží všechno

Zdeněk Dvorský 25 Pro 2024
Odstraňte z bytu všechna dráždidla

Odstraňte z bytu všechna dráždidla

Dalibor Navrátil 11 Pro 2023
Aby vám dobře chutnalo: Gastronomický zážitek podpoří i správné osvětlení

Aby vám dobře chutnalo: Gastronomický zážitek podpoří i správné osvětlení

Dalibor Navrátil 04 Říj 2022

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Náhodné příspěvky

Znáte tapety na strop? Důvody, proč byste je měli vyzkoušet

Znáte tapety na strop? Důvody, proč byste je měli vyzkoušet

15 Zář 2024
Jak správně pečovat o vánoční kaktus?

Jak správně pečovat o vánoční kaktus?

21 Lis 2022
Rostliny: Chcete mít barevné truhlíky i v zimě? Tyto přežijí mrazy

Rostliny: Chcete mít barevné truhlíky i v zimě? Tyto přežijí mrazy

09 Lis 2021
Jak udělat trativod?

Jak udělat trativod?

18 Zář 2017
Jak opravit těsnění oken a zabránit ucházení tepla?

Jak opravit těsnění oken a zabránit ucházení tepla?

28 Úno 2025

Doporučujeme

Informace

Kontakt
Mapa stránky

Online magazín pro všechny které zajímá bydlení, interiérový a exteriérový design, finance a pro kuchařky a kuchaře tu máme skvělé recepty na kterých si určitě pochutnáte.

Populární příspěvky

  • Co je perkálové povlečení

    Co je perkálové povlečení

  • Jak udělat přepuštěné máslo?

    Jak udělat přepuštěné máslo?

Štítky

barvy dekorace domov domácnost finance kuchyň nábytek osvětlení peníze podlaha recept Vánoce zima úklid čištění
www.liviz.cz 2017, Všechna práva vyhrazena
Váš magazín o bydlení