Příprava pokrmů se neobejde bez sporáku. V současné době máme na výběr několik různých variant. Oblibě se těší také varné desky. Tady můžeme volit mezi plynovou, indukční a sklokeramickou. Jak vybrat tu správnou a jaké výhody nabízí jednotlivé druhy?
Podle čeho vybírat?
V nabídce naleznete klasické desky nebo modely v retro designu, záleží na to, čemu dáváte přednost a v jakém stylu je vybavena vaše kuchyně. Důležitou roli hrají i různé druhy funkcí, které jednotlivé typy desek nabízejí. Svůj význam má i počet plotýnek, ten se odvíjí jak od počtu členů domácnosti, tak i od četnosti používání desky. Svoji roli však hraje i velikost nádobí, ve kterém vaříte. Nezanedbatelný význam má také výkon varných zón.
Tipy pro jednotlivé parametry
Každá varná deska většinou mívá několik různých varných zón, s různými velikostmi i výkonem. Pokud uvažujete nad koupí indukční desky s dvoukruhovými plotýnkami, ty se dají snadno přepnout na hrnce s různým průměrem. Užitečná je také funkce Booster, která urychluje náběh ohřevu. Co se ovládání týká, tak indukční a sklokeramické desky disponují ovládáním dotykovým, senzorovým. Plynové desky mají ovládání řešeno pomocí mechanických tlačítek. Varné desky se vyrábějí z různých druhů materiálů. Sklokeramika se používá pro varné desky indukční a sklokeramické, plynové desky mohou mít povrch různý – smalt, sklo, nerez nebo antracit. Pro někoho hraje důležitou roli i design. Varné desky se vyrábějí v rámečku nebo bez něj. Druhá varianta dokonale splyne s pracovní plochou. Rámeček nabízí ochranu desky proti mechanickému poškození, hůře se však udržuje v čistotě. I hrany desky mohou být různě tvarované – zkosená přední hrana nebo všechny, zaoblené nebo šikmo zbroušené do strany. Tady záleží jen na tom, čemu dáte přednost.