Liviz.cz

  • Úvod
  • Bydlení
    • Byty
    • Domy
    • Chaty
    • Inspirace pro bydlení
    • Tipy & praktické informace
    • Jak ušetřit
    • Kanceláře
    Proč vám doma rychle vadne zelenina a kde děláte chybu?

    Proč vám doma rychle vadne zelenina a kde děláte chybu?

    Michaela 30 Lis 2025
    • Co doma dělat, když vám sousedé kouří na balkoně a jde to do bytu

      Co doma dělat, když vám sousedé kouří na balkoně a jde to do bytu

      Michaela 21 Lis 2025
    • Jak zachránit dřevěnou podlahu bez broušení

      Jak zachránit dřevěnou podlahu bez broušení

      Michaela 07 Lis 2025
    • Kde doma vzniká nejvíc stresu a proč to nebývá v práci?

      Kde doma vzniká nejvíc stresu a proč to nebývá v práci?

      Michaela 20 Říj 2025
  • Interiér
    • Obývací pokoje
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Koupelny
    • Nábytek
    • Podlahy
    • Osvětlení
    • Sauny & vířivky
    • Zdi & tapety
  • Exteriér
    • Zahrada
    • Rostliny
    • Bazény
  • Finance
    • Hypotéky
    • Pojištění
    • Stavební spoření
  • Vaření
    • Polévky
    • Hlavní jídla
    • Moučníky
    • Ostatní
  • Spolupráce
Jste na :Domů»Vaření»Moučníky»Recept na rychlý a chutný piškot na plech
Recept na piškot na plech

Recept na rychlý a chutný piškot na plech

Michaela 19 Úno 2024 Moučníky Zanechat komentář 543 Zobrazení

Kdo by nemiloval nadýchaný piškot doplněný o tvaroh, ovoce, marmeládu či třeba čokoládovou polevu? Přestože je základní recept na piškotové těsto snadný a řadí se k těm vůbec nejzákladnějším, je důležité dodržovat několik doporučení, aby byl výsledkem nadýchaný a vláčný korpus. 

Obsah článku skrýt
1 Základní recept na piškotové těsto
1.1 Postup přípravy
2 Tipy a triky pro nadýchaný piškot na plech
3 K čemu využít piškotový korpus

Základní recept na piškotové těsto

K přípravě základního piškotového těsta budete potřebovat:

  • vejce
  • krupicový cukr
  • hladkou mouku

Co se množství surovin týče, vždy vycházejte z následujícího poměru: na jedno vejce připadá 40 gramů cukru a 40 gramů hladké mouky. Množství surovin si tak vždy vypočítejte podle velikosti formy a také podle toho, zda se chystáte péct vysoký dort, který budete rozkrajovat a plnit marmeládou, tvarohem či třeba mascarpone, nebo zda budete připravovat roládu či jiný moučník.

Postup přípravy

Aby vám piškotový korpus v troubě hezky naběhl, řiďte se při jeho přípravě následujícím postupem.

  1. Vejce rozdělte na bílky a žloutky.
  2. Následně přidejte k bílkům cukr a vyšlehejte do tuhého a lesklého sněhu.
  3. Po jednom přidávejte do sněhu žloutky a opatrně míchejte.
  4. Nakonec přisypejte pomalu mouku a vše pečlivě zamíchejte.
  5. Chcete-li aby bylo výsledný korpus skutečně nadýchaný, přidejte do těsta také špetku kypřícího prášku.
  6. V případě, že chcete, aby byl korpus hnědý, přidejte také kakao.
  7. Těsto vylijte do vytřené a vysypané formy, uhlaďte stěrkou a pečte v troubě předehřáté na 160 °C.
  8. V troubě se bude piškot péct přibližně 40 minut. Korpus je hotový ve chvíli, kdy zrůžoví a po propíchnutí špejlí nelepí.
  9. Po vyndání z trouby nechte korpus vychladnout.

Tipy a triky pro nadýchaný piškot na plech

Dodrželi jste pečlivě celý postup, ale výsledkem je propadlý dort, který je místy nedopečený, ale na krajích naopak spálený? I základní piškotový recept vás může potrápit. Aby příště vše dopadlo na výbornou, máme pro vás pár tipů a triků, jak vždy upéct dokonale nadýcháný piškot na plechu.

  • Všechny ingredience musejí mít stejnou teplotu.
  • Aby se vám povedlo bílky s cukrem vyšlehat do tuhé pěny, nesmí se vám k bílkům dostat ani kapka žloutku a k šlehání je nutné použít dokonale čistou metličku.
  • Chcete-li aby byl piškot šťavnatý, přidejte do těsta kapku oleje.
  • O příjemné zvýraznění chuti piškotu se postará citronová kůra, pomerančové či vanilkové aroma.
  • Aby byl piškot vláčný a jemný, mouku před přidáním prosejte.
  • Čím kvalitnější vejce pro přípravu piškotového těsta použijete, tím výraznější bude mít korpus barvu.
  • Aby se vám během pečení korpus nepropadl, neotvírejte dvířka trouby příliš brzy. Pokud je od pohledu zřejmé, že těsto ještě není upečené, s otvíráním dvířek počkejte. Nejčastěji se doporučuje otevřít dveře od trouby až 10 minut před uběhnutím doporučené doby pečení.

K čemu využít piškotový korpus

Piškotový korpus máte hotový a nyní přemýšlíte, s čím a jak ho vlastně budete podávat? Máme pro vás pár tipů:

  • Kakaový korpus můžete využít jako základ luxusního čokoládového dortu.
  • Klasický piškot můžete podávat také s tvarohem a čerstvým ovocem navrchu.
  • Za vyzkoušení stojí také piškot s jablky, skořicí a karamelem.
  • Výborný je piškot, který srolujete a připravíte z něj lahodnou roládu. Čím více si pohrajete s náplní, tím nápaditější bude roláda na řezu.

Naučte se doma připravovat to nejlepší piškotové těsto na plech a následně ho využijte k přípravě klasického dortu s tvarohem či mascarpone a čerstvým ovocem, rozdělte ho na víc plátů a připravte si několikapatrový dort nebo si těsto srolujte a naplňte podle chuti a podávejte jako domácí roládu. Piškot na plech se řadí k úplným cukrářským základům. Pokud je pečení vaší vášní, naučte piškotový korpus připravovat na jedničku.

Zdroj foto: www.freepik.com

dezert piškot recept 2024-02-19
Michaela
Značky dezert piškot recept
Twitter Facebook Pinterest Více
Předchozí článek :

Typy montovaných hal dle vlastností a použití

Další článek :

Offshore společnosti v roce 2024

Související články

Skvělý recept na tiramisu ze zakysané smetany

Skvělý recept na tiramisu ze zakysané smetany

David Hampl 27 Lis 2017
Dezerty aneb oblíbené podzimní mlsání. Co si dáte?

Dezerty aneb oblíbené podzimní mlsání. Co si dáte?

Michaela 07 Lis 2021
Recept na jednoduché kokosové sušenky, které si zamiluje celá rodina

Recept na jednoduché kokosové sušenky, které si zamiluje celá rodina

Michaela 08 Úno 2024

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Náhodné příspěvky

Bydlet se dá i na půdě. Dejte však pozor při její rekonstrukci

Bydlet se dá i na půdě. Dejte však pozor při její rekonstrukci

14 Čvc 2021

Můj dům, můj hrad aneb tipy pro váš vysněný domov

19 Led 2022
Tekuté tapety budou ozdobou vašeho interiéru. Čím se liší od těch klasických?

Tekuté tapety budou ozdobou vašeho interiéru. Čím se liší od těch klasických?

05 Úno 2023

Mrkvová polévka vás v zimě skvěle zasytí a zahřeje. Jak na ni?

30 Lis 2021
Jak zařídit ložnici?

Jak zařídit ložnici?

09 Pro 2017

Doporučujeme

Informace

Kontakt
Mapa stránky

Online magazín pro všechny které zajímá bydlení, interiérový a exteriérový design, finance a pro kuchařky a kuchaře tu máme skvělé recepty na kterých si určitě pochutnáte.

Populární příspěvky

  • Co je perkálové povlečení

    Co je perkálové povlečení

  • Jak udělat přepuštěné máslo?

    Jak udělat přepuštěné máslo?

Štítky

barvy dekorace domov domácnost finance kuchyň nábytek osvětlení peníze podlaha recept Vánoce zima úklid čištění
www.liviz.cz 2017, Všechna práva vyhrazena
Váš magazín o bydlení