S blížícím se létem může být na místě poohlédnout se po přístroji, který vám pobyt v horkém počasí výrazně zpříjemní. Řeč je samozřejmě o výrobníku ledu. Tento jednoduchý nástroj vám může poskytnout lákavé osvěžení během horkých dní. Jediné, co musíte udělat vy, je naplnit zásobník vodou a poté stroj nechat pracovat. Výsledkem bude vyrobený led podle zadaných parametrů, který se dá využít na přípravu osvěžujících nápojů. Je běžnou součástí gastro vybavení restaurací, ale není důvod, proč byste jej nemohli mít i doma.
Na co se při výběru soustředit?
Je potřeba zaměřit se na některé parametry a na vaše potřeby a očekávání. Klíčové je vědět, kolik asi ledu budete potřebovat, k čemu jej chcete používat a jak velký by výrobník měl být, aby se vám vešel na vyčleněné místo.
Co by měl umět?
Výrobníky ledu mohou mít hned několik funkcí. Některé dokážou vyrábět jen klasické kostky ledu, jiné umí produkovat rovněž ledovou tříšť nebo led ve tvaru kužele, který může působit velmi zajímavě a neotřele. Pro domácí použití to asi není nutné, ale do gastro provozu se tyto funkce mohou hodit. Zajímavou možností je také to, pokud výrobník dokáže vyrábět různě velké kostky ledu. Můžete tak snadno chladit různé nápoje v různých tvarech sklenic.
Technologie chlazení
Důležitým parametrem může být i technologie chlazení. Levnější varianta je možnost chlazení vzduchem. Je ale nezbytné, aby takový přístroj měl kolem sebe dostatek prostoru, aby vzduch mohl bez potíží cirkulovat. Bývá hlučnější než jiné přístroje. Druhá možnost je chlazení vodou. Tyto výrobníky jsou tiché a prakticky bezúdržbové. Je třeba je napojit na vodovodní síť a odpad, ale dají se perfektně zabudovat přímo do linky a skvěle splynou s celkovým stylem kuchyně.
Při výběru zvažte především to, které funkce skutečně využijete. Některé výrobníky jsou dělané do gastro provozu a mají nejen velkou spotřebu, ale rovněž zbytečně mnoho funkcí, které pro každodenní běžné použití nemají význam.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay