Nedílnou součástí tuzemské kuchyně je rozhodně česnek. Pokud kupujete do zásoby, je dobré vědět, jak uskladnit česnek, aby vydržel co možná nejdelší dobu. Podívejte se společně s námi na hlavní možnosti.
Čerstvý česnek
Jednou z možností, jak získat tu největší sílu česneku, je udržet ho co nejdéle čerstvá. Jak uskladnit česnek právě v tomto stavu? Důležité je najít vchodné místo s nižší teplotou. Může se jednat třeba o sklep, kde by ale nemělo hrozit riziko vlhkosti, jinak může čerstvý česnek zplesnivět. Také pozor na místa, kde teplota kolísá. Pokud je střídavě v chladu a v teple, dojde k tomu, že bude poměrně brzy klíčit a může být znehodnocen. Osvědčenou volbou pro skladování čerstvého česneku je rozhodně lednice, kde je stabilní teplota. Pokud máte i speciální přihrádku na zeleninu, o důvod více, proč jít touto cestou. Pokud ho budete vyndávat, tak vždy jenom tolik, kolik využijete do jídla. Neustálé kolísání teplot bude mít za následek již zmíněné klíčení, a tedy jeho následné znehodnocení.
Sušený česnek
Ten bude spojený s tím, že dokáže vydržet opravdu dlouho, bez ohledu na to, zda bude spíše na chladném, nebo na teplejším místě. Česnek lze již sušený koupit, nebo je možné ho usušit, mělo by se jednat o suché stinné a teplé místo – třeba na balkoně, nebo na vaší půdě. Jakmile je dostatečně usušený, již je možné začít ho skladovat. Aby vydržel skutečně dlouhou dobu, tak je vhodné zvolit takové místo, kde teplota nepřesahuje 18 stupňů Celsia a kde také není riziko vysoké vlhkosti, která by přesahovala 60 procent. Pokud takové místo najdete, máte pro skladování sušeného česneku ideální prostor. Přílišná vlhkost a zatuchlost bude na škodu, jelikož dříve nebo později se i u sušeného česneku může objevit plíseň. Ta je rizikem také ve chvíli, kdy jeho sušení nebylo realizováno správně – byl usušený jenom nedostatečně.
Zkuste i alternativy
Samozřejmostí je, že dané dvě možnosti jsou využívány hlavně ve chvíli, kdy je česnek používán v jídlech, kde je třeba zachovat i jeho čerstvost i vzhled. Pokud má být například prolisován, je možné ho skladovat i v alternativních podobách. Ta první je spojená s tím, že ho naložíte do oleje a uložíte v lednici. Omezíte tak přísun vzduchu, čímž prodloužíte jeho životnost. Navíc si vyrobíte i chutný česnekový olej. Nakládat do oleje je třeba samotné stroužky, které jsou očištěny od veškerých slupek a jsou důkladně omyté.
Druhou možností ze sekce alternativního uchování česneku je to, že ho dáte do mrazáku. Zmrazit je dnes možné v podstatě jakoukoliv potravinu a česnek rozhodně není výjimkou. I zde by se mělo jednat o jednotlivé stroužky, které budou dokonale a perfektně očištěné. Z mrazáku je následně stačí vyndat a ihned použít do jídla.