Matcha již dlouho kraluje mezi nápoji, ale jak to vypadá, brzy ji vystřídá hojicha.
Co je hojicha?
Stejně jako matcha, také hojicha je druhem japonského čaje. Jeden trend pocházející z Japonska tedy pouze vystřídá ten předchozí. Zajímavostí je, že tento čaj se praží. Právě to ho odlišuje od ostatních japonských čajů a pražení mu dodává originální barvu i chuť. V češtině se můžete setkat jak s anglickou verzí hojicha, tak i počeštěnou hódžiča.
Výroba čaje hojicha
Výroba japonského čaje hojicha začíná výběrem listů. Nejčastěji se sbírají lístky bancha, ale někdy také sencha a kukicha. Aby došlo k zastavení oxidace, sesbírané lístky se napaří. Následně již dojde k jejich pražení, které probíhá při vysoké teplotě v porcelánové nádobě. Lístky tak získají hnědou barvu a příjemnou karamelovo-oříškovou vůni. Jakmile jsou lístky opražené, čaj se ochladí, zabalí a je hotovo.
Výhody
Proč je hojicha vycházejícím trendem a má stále více příznivců?
Nízký obsah kofeinu
Ohromnou výhodou čaje hojicha je nízký obsah kofeinu, jenž je dán výběrem samotných lístků a také jejich pražením. Díky tomu je vhodný pro děti, seniory a také se dá pít večer před spaním. V Japonsku je pití hojichy tradicí a je stejně rozšířené jako u nás pití vody a běžně je tento čaj podávaný společně s jídlem.
Příjemná chuť
Hojiche přijdete na chuť i v případě, že pití čaje jinak neholdujete. Čaj není vůbec trpký a má příjemnou oříškovou chuť a jemně nasládlou vůni. Svou chutí dokonce více připomíná kávu a tmavý oolong. Pokud vám zelené čaje svou chutí nevyhovují, hojicha změní váš názor.
Snadná příprava
Čaj hojicha podobně jako matchu můžete koupit ve formě prášku a připravit si ji zcela podle svého. Když máte chuť na šálek horkého čaje, stačí zalít obsah hrnku teplou vodou. Pokud ale chcete spíš ledové osvěžení, dá se použít při přípravě ledového čaje. Když do něj přidáte také mléko, ať už rostlinné či živočišné, získáte trendy latte, které si můžete bez výčitek vychutnat také večer.
Dezerty a další pokrmy
Protože hojicha se prodává ve formě prášku, možnost jejího použití je skutečně široká. Oblíbené je její přidávání do dezertů a koktejlů. Pokud si prášek praženého japonského čaje pořídíte, nepotřebujete žádnou speciální kuchařku, ale rovnou se můžete pustit do experimentování a popustit uzdu své fantazii. Běžně se hojicha přidává do sušenek, pudinků, ale třeba i do dortů a použít se dá i při přípravě zmrzliny.
Pomáhá proti stárnutí
Protože hojicha obsahuje vitamin C, který je spojen s elasticitou pokožky a oddáleným nástupem vrásek, lze o tomto čaji prohlásit, že pomáhá zpomalovat stárnutí.
Lepší trávení
Jestli vás často trápí potíže s trávením, čaj hojicha vám může přinést kýženou úlevu. Pomáhá totiž zklidňovat trávení a také předchází zánětům střev.
Bojuje se stresem a úzkostmi
Díky látkám obsaženým v čaji hojicha dochází po jeho konzumaci k snížení stresu a úzkostí. Protože obsah kofeinu je minimální, navozuje příjemný stav uvolnění a relaxace. Zároveň podporuje imunitu, zlepšuje soustředění a podporuje spánek.
Jestli máte matchy již plné zuby, ale nevíte, za jaký jiný čaj ji vyměnit, vyzkoušejte hojichu. Na lidské tělo má podobně blahodárné účinky, zároveň má příjemnou oříškovou chuť, nasládlé aroma a stejně široké použití. Připravte si lahodný šálek horkého čaje, osvěžující ledový čaj nebo rovnou latte. Hojiche rychle přijdete na chuť a zamilujete si ji pro její blahodárné účinky.
Zdroj textu: www.healthshots.com, www.in.ilemjapan.com
Zdroj foto: www.freepik.com