Líbí se vám trend jedlých květů? Mnoho z nich si můžete sami vypěstovat na parapetu nebo v zahradě.
Afrikány
Aksamitníky jsou v záhonech k nepřehlédnutí a v Česku se jedná o hojně pěstovanou rostlinu. Spatřit ji můžeme v zahradách i okenních truhlících. Věděli jste ale, že některé druhy afrikánů jsou jedlé? Svou chutí připomínají anýz a dají se přidat do polévek, salátů, omáček a třeba i použít na zdobení moučníků. A proč byste si čas od času měli pochutnat na krásných květech aksamitníků? Jsou bohatým zdrojem luteinu, pomáhají při průjmu a zlepšují trávení.
Levandule
Pěstování levandule je v Česku stále populárnější a není se čemu divit. Květy levandulí mají nádhernou vůni a širokou škálu využití. Po usušení si je můžete dát do ložnice pod polštář, aby se vám lépe spalo. Pokud ale chcete levanduli použít spíše v kuchyni, můžete si uvařit čaj, vyrobit sirup, přidat je do dezertů a nebo si třeba vyrobit vlastní směs provensálského koření.
Macešky
Nedílnou součástí českých záhonků a okenních parapetů jsou také macešky. Dobře se jim daří v chladu a existují v mnoha barevných variantách. Pokud na jejich pěstování také nedáte dopustit, ale dosud jste si na nich nepochutnali, rozhodně je načase to změnit. Macešky se běžně používají k zdobení dezertů, přidávají se také do salátů a jsou oblíbené zejména díky své jemné a příjemně nasládlé chuti.
Kapucínky
Každý okenní parapet i záhonek nádherně rozsvítí kapucínky neboli lichořeřišnice. Jejich květy svou barvou připomínají slunce a hodí se také na váš talíř. Květy kapucínek jsou skvělým zdrojem vitaminu C a antioxidantů. Lichořeřišnici využijete při přípravě salátů, polévek a domácích smoothie. Vyrobit se z ní ale dají také čaje a tinktury.
Sedmikrásky
Drobné sedmikrásky vám možná na zahradě rostou samy od sebe, podobně jako na mnoha loukách. Tyto drobné květinky jsou nejen plné antioxidantů a vitaminu C, ale uleví vám také při onemocněních horních cest dýchacích. Svou chutí připomínají sedmikrásky oříšky. Nebojte se je v kuchyni použít do salátů, při zdobení dezertů a nebo si je třeba jen položit na chleba namazaný máslem.
Měsíček lékařský
Další květinou, jež se poměrně snadno pěstuje, je měsíček lékařský. Pokud máte rádi hořkou chuť, stane se měsíček lékařský vaším věrným společníkem v kuchyni. Kromě lehké hořkosti je pro tuto rostlinu typická také silně aromatická vůně. U měsíčku lékařského stojí za ochutnání také listy, které jsou kupodivu poměrně slané a ostré.
Růže
Řadí se růžový sirup k vašim nejoblíbenějším? Pěstujete-li si v zahradě růže, využijte jejich květy v kuchyni. Každá růže chutná trochu jinak, ale všechny mají společnou příjemnou květinovou vůni. Některé odrůdy jsou velice sladké, jiné naopak překvapivě kořenité. Okvětní plátky růží můžete použít k dekoraci dezertů, uvařit si z nich čaj a nebo si vyrobit domácí růžový sirup, jenž je vhodný k výrobě domácích limonád, ale lze využít také jako přísada do salátových zálivek.
Pozor na chemii
Vybrali jste si v našem seznamu jedlých květin ty, které si chcete začít sami pěstovat? Nezapomeňte na to, že květiny, jež se rozhodnete využívat v kuchyni, nesmíte ošetřovat chemickými postřiky.
Pochutnávejte si na květinách, které si pěstujete za oknem a v okrasných záhonech. Mnoho z nich je jedlých a jejich chuť vás mnohdy překvapí. Kromě dekorace se dají květy využívat také při přípravě salátů, polévek a třeba i smoothie. Květiny, které si sami pěstujete, navíc nejsou chemicky ošetřené a jedná se tím pádem o skutečné bio pochoutky.
Zdroj textu: www.realsimple.com, www.marthastewart.com
Zdroj foto: www.freepik.com