Chuť domácího uzeného masa, ale třeba i sýrů, ryb nebo klobás je nenapodobitelná. Podívejte se na návod, jak postavit udírnu i na své zahradě. Není to zase až tak složité, jak si mnoho lidí myslí.
Topeniště jako základ
Nezbytná a pochopitelně hlavní část každé udírny. Jde o prostor, kde bude hořet oheň a kde bude vznikat onen kouř a teplo. Topeniště doporučujeme vyzdít, stejně jako základ celé udírny. Použity by měly být jenom takové cihly, které dokážou odolat silnějšímu žáru. Vhodné je vytvořit topeniště o obdélníkovém půdorysu, jelikož je osvědčené, pokud je strana, na kterou se následně napojuje kouřovod, o něco delší. Je to proto, že při následném topení bude možné oheň posouvat v topeništi na různá místa, čímž se dosáhne lepšího udržení teploty.
Aby byl zajištěn také správný tah, je třeba, aby bylo topeniště níže, než samotný základ udírny. Proto je vhodné prostor pro topení vytvořit tak, že vykopete a pochopitelně vyzdíte jámu v zemi. Ideální je to, pokud spodní část topeniště a horní konec udírny dělají výškový rozdíl okolo dvou metrů. když je toto zajištěno, je zajištěný také dostatečný tah.
Kouřovod
Stále jsme ve zděných základech udírny. Na topeniště je třeba napojit kouřovod. Nejde o nic složitého, jelikož se jedná o rouru, kterou povede jak samotné teplo, tak touto rourou povede také kouř. Důležité je kouřovod také obezdít, a to ze všech stran. Je to proto, aby nedocházelo k výrazným tepelným ztrátám a teplo ze samotného topeniště se dostalo do hlavního prostoru udírny. Pokud jde o délku kouřovodu, tedy samotné trubky, je optimální rozměr 1,5 metru. U kratšího budou rizikem teploty vysoké, u delšího bude složité teplotu uhlídat na dostatečné výši.
Prostor pro uzení
Ten by měl mít zděný základ, do kterého povede kouřovod, který zde bude také končit. Nad jeho ústím je vhodné vytvořit ještě několik řad cihel. Poté je třeba tento stavební materiál nahradit dřevem. Právě taková udírna je dnes jednou z nejvíce osvědčených možností. Dřevěná konstrukce by měla začínat na cihlových základech a její výška by neměla přesáhnout jeden metr. Pokud by u domácí udírny byla větší, bude problém s udržením tepla a zakouření.
Příprava prostoru pro uzení
Tímto je návod, jak postavit udírnu, v samotném finále. Nyní už jen třeba jenom připravit vnitřní prostor pro uzení. Ideálně tak, že jsou do vnitřního prostoru přimontovány kovové pruty, na které se následně budou věšet háčky s potravinami. Ty lze v případě potřeby nahradit třeba i dřevěnými tyčemi, které se tolik nerozpálí. Dále je vhodné prostor pro uzení navrtat a umístit do něho teploměr, který pomůže ke správnému udržení teploty. Teploměr je vhodné umístit do horní části udírny, aby bylo zaručeno, že i zde bude pro potraviny odpovídající teplota.