Liviz.cz

  • Úvod
  • Bydlení
    • Byty
    • Domy
    • Chaty
    • Inspirace pro bydlení
    • Tipy & praktické informace
    • Jak ušetřit
    • Kanceláře
    Originální způsoby, jak v domácnosti využít pečicí papír

    Originální způsoby, jak v domácnosti využít pečicí papír

    Michaela 25 Srp 2025
    • Jakým chybám se vyhnout při kempování?

      Jakým chybám se vyhnout při kempování?

      Michaela 11 Srp 2025
    • Jak se účinně zbavit skvrn od kurkumy?

      Jak se účinně zbavit skvrn od kurkumy?

      Michaela 10 Čvc 2025
    • Které celebrity žijí v domech s děsivou historií?

      Které celebrity žijí v domech s děsivou historií?

      Michaela 05 Čvc 2025
  • Interiér
    • Obývací pokoje
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Koupelny
    • Nábytek
    • Podlahy
    • Osvětlení
    • Sauny & vířivky
    • Zdi & tapety
  • Exteriér
    • Zahrada
    • Rostliny
    • Bazény
  • Finance
    • Hypotéky
    • Pojištění
    • Stavební spoření
  • Vaření
    • Polévky
    • Hlavní jídla
    • Moučníky
    • Ostatní
  • Spolupráce
Jste na :Domů»Spolupráce»Sezona zahradních udíren stále běží

Sezona zahradních udíren stále běží

Dalibor Navrátil 24 Srp 2021 Spolupráce Zanechat komentář 1012 Zobrazení

V dřívějších dobách sloužila udírna především ke zpracování a zakonzervování masa ze zabíjaček. Těch už je v dnešní době pomálu, to ale neznamená, že by snad lidé zanevřeli na pochoutky, které jim může udírna poskytnout. A nemusí se jednat jen o vepřové maso. 

Udit lze i sýry nebo ryby. V dnešní době tak udírna slouží spíše k „dochucování“ zakoupených výrobků. To ale nic nemění na tom, že je domácí udírna velice užitečnou konstrukcí, kterou je rozhodně dobré na zahradě mít!

Obsah článku skrýt
1 Výběr zahradní udírny
2 Dřevěná udírna
3 Zděná zahradní udírna
4 Základní pravidla uzení

Výběr zahradní udírny

Předtím, než se pustíme do stavby udírny, nebo se rozjedeme pro nějakou, která je ke koupi dostupná jako celek, je třeba si uvědomit, co od ní očekáváme a jaké nároky na ní budeme klást. 

Pokud je vaším cílem pouze uzení menších kousků masa, sýrů, klobás nebo ryb, vystačíte si pravděpodobně s dřevěnou udírnou. V případě, že vám něco takového nestačí a myslíte na udírnu „se vším všudy“, kde můžete udit i ono nešťastné celé prase, budete asi muset přistoupit ke stavbě velké cihlové udírny.

Dřevěná udírna

Mluvíme-li o dřevěné udírně, máme na mysli menší konstrukci, kde bude mít udící komora, tj. prostor, ve kterém jsou umístěny uzené potraviny, podobu dřevěné bedny. Ta musí bát samozřejmě zvnějšku přístupná, buď prostřednictvím klasických dvířek, anebo odklápěcí střechy. 

Do udící komory musí samozřejmě přicházet kouř, pokud možno chladný. Toho se docílí tak, že je topeniště k udírně umístěno (samozřejmě vždy pod úrovní udící komory) tak, aby s ní bylo spojeno rourou – kouřovodem – která bude mít mírný spád tak, aby se kouř během cesty ochladil.

Vývod kouřovodu do udící komory by měl být navíc překrytý roštem. Tak bude zajištěno, že do kouřovodu nespadne žádná uzená potravina, a navíc dojde k rozptýlená kouře do celého prostoru udící komory. Z té musí mít kouř samozřejmě možnost unikat komínkem.

Zděná zahradní udírna

V případě velké zahradní udírny zůstávají její principy stejné. Rozdíl je samozřejmě ve velikosti a „bytelnosti“ celé konstrukce. Udící komoru tvoří v tomto případě nejčastěji obezděná kovová skříň, do které ústí kouřovod z topeniště k udírně. Topeniště, resp. ohniště, se staví jako uzavřené, obložené nejčastěji šamotovými deskami, to koneckonců platí i pro menší udírny.

Základní pravidla uzení

Již bylo zmíněno, že kvalitní uzení, které má mít kýžený efekt, vyžaduje studený kouř. Proto je vhodné pořídit si teploměr do udírny a teplotu na něm hlídat. Vhodný kouř poskytne spalování suchého dřeva z ovocných stromů, buku nebo dubu. 

Je třeba, aby dřevo neobsahovalo pryskyřici a neměla by se pálit kůra. Někdo přidává do ohniště i určité bylinky, typicky jalovec. To už ale záleží na majiteli, jeho chutích a potřebách.

Udírny je možné koupit jako celek, dokonce i v elektrické podobě. Vlastnoručně postavená udírna, ze které nabídnete na zahradě hostům dobroty, je věc, kterou nic nepřekoná.

2021-08-24
Dalibor Navrátil
Twitter Facebook Pinterest Více
Předchozí článek :

Vyberte si vhodný pracovní stůl do kanceláře, bude se vám pak lépe pracovat

Další článek :

Jak vyčistit nejčastější skvrny na dětském oblečení?

Související články

Emise dluhopisů: Chytrý způsob financování pro rostoucí firmy 

Emise dluhopisů: Chytrý způsob financování pro rostoucí firmy 

Zdeněk Dvorský 21 Bře 2025
Demoliční práce nechte na odbornících. Vyplatí se to po všech stránkách

Demoliční práce nechte na odbornících. Vyplatí se to po všech stránkách

Dalibor Navrátil 22 Čvc 2022
Typy montovaných hal dle vlastností a použití

Typy montovaných hal dle vlastností a použití

Dalibor Navrátil 11 Úno 2024

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Náhodné příspěvky

Jak si připravit domácnost na Velikonoce? Co by vám doma určitě nemělo chybět

Jak si připravit domácnost na Velikonoce? Co by vám doma určitě nemělo chybět

24 Bře 2023
Pohodovou atmosféru v bytě navodí příjemná vůně

Pohodovou atmosféru v bytě navodí příjemná vůně

23 Zář 2021
Jak chovat králíky?

Jak chovat králíky?

18 Zář 2017
Jak vyměnit zámek na dveřích?

Jak vyměnit zámek na dveřích?

06 Pro 2017
Originální způsoby, jak v domácnosti využít pečicí papír

Originální způsoby, jak v domácnosti využít pečicí papír

25 Srp 2025

Doporučujeme

Informace

Kontakt
Mapa stránky

Online magazín pro všechny které zajímá bydlení, interiérový a exteriérový design, finance a pro kuchařky a kuchaře tu máme skvělé recepty na kterých si určitě pochutnáte.

Populární příspěvky

  • Co je perkálové povlečení

    Co je perkálové povlečení

  • Jak udělat přepuštěné máslo?

    Jak udělat přepuštěné máslo?

Štítky

barvy dekorace domov domácnost finance kuchyň nábytek osvětlení peníze podlaha recept Vánoce zima úklid čištění
www.liviz.cz 2017, Všechna práva vyhrazena
Váš magazín o bydlení