Liviz.cz

  • Úvod
  • Bydlení
    • Byty
    • Domy
    • Chaty
    • Inspirace pro bydlení
    • Tipy & praktické informace
    • Jak ušetřit
    • Kanceláře
    Proč vám doma rychle vadne zelenina a kde děláte chybu?

    Proč vám doma rychle vadne zelenina a kde děláte chybu?

    Michaela 30 Lis 2025
    • Co doma dělat, když vám sousedé kouří na balkoně a jde to do bytu

      Co doma dělat, když vám sousedé kouří na balkoně a jde to do bytu

      Michaela 21 Lis 2025
    • Jak zachránit dřevěnou podlahu bez broušení

      Jak zachránit dřevěnou podlahu bez broušení

      Michaela 07 Lis 2025
    • Kde doma vzniká nejvíc stresu a proč to nebývá v práci?

      Kde doma vzniká nejvíc stresu a proč to nebývá v práci?

      Michaela 20 Říj 2025
  • Interiér
    • Obývací pokoje
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětské pokoje
    • Koupelny
    • Nábytek
    • Podlahy
    • Osvětlení
    • Sauny & vířivky
    • Zdi & tapety
  • Exteriér
    • Zahrada
    • Rostliny
    • Bazény
  • Finance
    • Hypotéky
    • Pojištění
    • Stavební spoření
  • Vaření
    • Polévky
    • Hlavní jídla
    • Moučníky
    • Ostatní
  • Spolupráce
Jste na :Domů»Spolupráce»Sezona zahradních udíren stále běží

Sezona zahradních udíren stále běží

Dalibor Navrátil 24 Srp 2021 Spolupráce Zanechat komentář 1047 Zobrazení

V dřívějších dobách sloužila udírna především ke zpracování a zakonzervování masa ze zabíjaček. Těch už je v dnešní době pomálu, to ale neznamená, že by snad lidé zanevřeli na pochoutky, které jim může udírna poskytnout. A nemusí se jednat jen o vepřové maso. 

Udit lze i sýry nebo ryby. V dnešní době tak udírna slouží spíše k „dochucování“ zakoupených výrobků. To ale nic nemění na tom, že je domácí udírna velice užitečnou konstrukcí, kterou je rozhodně dobré na zahradě mít!

Obsah článku skrýt
1 Výběr zahradní udírny
2 Dřevěná udírna
3 Zděná zahradní udírna
4 Základní pravidla uzení

Výběr zahradní udírny

Předtím, než se pustíme do stavby udírny, nebo se rozjedeme pro nějakou, která je ke koupi dostupná jako celek, je třeba si uvědomit, co od ní očekáváme a jaké nároky na ní budeme klást. 

Pokud je vaším cílem pouze uzení menších kousků masa, sýrů, klobás nebo ryb, vystačíte si pravděpodobně s dřevěnou udírnou. V případě, že vám něco takového nestačí a myslíte na udírnu „se vším všudy“, kde můžete udit i ono nešťastné celé prase, budete asi muset přistoupit ke stavbě velké cihlové udírny.

Dřevěná udírna

Mluvíme-li o dřevěné udírně, máme na mysli menší konstrukci, kde bude mít udící komora, tj. prostor, ve kterém jsou umístěny uzené potraviny, podobu dřevěné bedny. Ta musí bát samozřejmě zvnějšku přístupná, buď prostřednictvím klasických dvířek, anebo odklápěcí střechy. 

Do udící komory musí samozřejmě přicházet kouř, pokud možno chladný. Toho se docílí tak, že je topeniště k udírně umístěno (samozřejmě vždy pod úrovní udící komory) tak, aby s ní bylo spojeno rourou – kouřovodem – která bude mít mírný spád tak, aby se kouř během cesty ochladil.

Vývod kouřovodu do udící komory by měl být navíc překrytý roštem. Tak bude zajištěno, že do kouřovodu nespadne žádná uzená potravina, a navíc dojde k rozptýlená kouře do celého prostoru udící komory. Z té musí mít kouř samozřejmě možnost unikat komínkem.

Zděná zahradní udírna

V případě velké zahradní udírny zůstávají její principy stejné. Rozdíl je samozřejmě ve velikosti a „bytelnosti“ celé konstrukce. Udící komoru tvoří v tomto případě nejčastěji obezděná kovová skříň, do které ústí kouřovod z topeniště k udírně. Topeniště, resp. ohniště, se staví jako uzavřené, obložené nejčastěji šamotovými deskami, to koneckonců platí i pro menší udírny.

Základní pravidla uzení

Již bylo zmíněno, že kvalitní uzení, které má mít kýžený efekt, vyžaduje studený kouř. Proto je vhodné pořídit si teploměr do udírny a teplotu na něm hlídat. Vhodný kouř poskytne spalování suchého dřeva z ovocných stromů, buku nebo dubu. 

Je třeba, aby dřevo neobsahovalo pryskyřici a neměla by se pálit kůra. Někdo přidává do ohniště i určité bylinky, typicky jalovec. To už ale záleží na majiteli, jeho chutích a potřebách.

Udírny je možné koupit jako celek, dokonce i v elektrické podobě. Vlastnoručně postavená udírna, ze které nabídnete na zahradě hostům dobroty, je věc, kterou nic nepřekoná.

2021-08-24
Dalibor Navrátil
Twitter Facebook Pinterest Více
Předchozí článek :

Vyberte si vhodný pracovní stůl do kanceláře, bude se vám pak lépe pracovat

Další článek :

Jak vyčistit nejčastější skvrny na dětském oblečení?

Související články

Počítač vs. Notebook

Počítač vs. Notebook

Martin Novotný 26 Led 2022
Úklid domácnosti bez starostí: Robotický vysavač a další praktičtí pomocníci

Úklid domácnosti bez starostí: Robotický vysavač a další praktičtí pomocníci

Dalibor Navrátil 12 Dub 2025
Jak změnit kariéru? Prvním krokem je rekvalifikace

Jak změnit kariéru? Prvním krokem je rekvalifikace

Dalibor Navrátil 08 Čvc 2022

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Náhodné příspěvky

Každá koupelna si zaslouží dokonalé osvětlení

Každá koupelna si zaslouží dokonalé osvětlení

04 Bře 2021
Rekonstrukce kuchyně: Jak ušetřit?

Rekonstrukce kuchyně: Jak ušetřit?

16 Úno 2022
Jak zazimovat muškáty? A kdy je ta nejvhodnější doba? Nepromeškejte ji

Jak zazimovat muškáty? A kdy je ta nejvhodnější doba? Nepromeškejte ji

31 Říj 2023
Nejlepší domácí zmrzlina

Nejlepší domácí zmrzlina

15 Kvě 2018
Jak zpříjemnit domov pomocí přírodních prvků?

Jak zpříjemnit domov pomocí přírodních prvků?

16 Pro 2022

Doporučujeme

Informace

Kontakt
Mapa stránky

Online magazín pro všechny které zajímá bydlení, interiérový a exteriérový design, finance a pro kuchařky a kuchaře tu máme skvělé recepty na kterých si určitě pochutnáte.

Populární příspěvky

  • Co je perkálové povlečení

    Co je perkálové povlečení

  • Jak udělat přepuštěné máslo?

    Jak udělat přepuštěné máslo?

Štítky

barvy dekorace domov domácnost finance kuchyň nábytek osvětlení peníze podlaha recept Vánoce zima úklid čištění
www.liviz.cz 2017, Všechna práva vyhrazena
Váš magazín o bydlení