Kvalitní strava je pro fungování našeho organismu nutností, to ví každý z nás. Nemalou roli však také hraje pohoda stolování. Co je nám platné, když si připravíme hodnotné jídlo, které pak „zhltneme“ ve stoje u kuchyňské linky. Pomalejší konzumace stravy podpoří kvalitní trávení a my se tak vyhneme nežádoucím zdravotním obtížím spojeným právě se špatným zažíváním.
Rodinná pohoda u jídelního stolu
Pokud chceme mít u jídla klid a pohodu, je zapotřebí zvolit vhodný jídelní stůl, který pohodu navodí. Kromě toho je společné stolování jednou z možností, jak se pravidelně scházet s rodinou a zažívat spolu příjemné chvíle každodenního života. Aby společné stolování bylo příjemné a lákalo všechny členy rodiny, je potřeba, kromě jiného, vybrat vhodný jídelní stůl. Na co se při jeho výběru zaměřit? Můžou vám pomoci tyto tipy.
- Správná velikost
Velikost stolu se odvíjí jak od místa, kde bude umístěn, tak i od počtu osob, které k němu budou pravidelně usedat. Pokud bude stůl malý, může ubírat pohodlí během stolování. Jestliže je počet členů nepravidelný a vy občas potřebujete servírovací plochu větší, možným řešením by mohl být stůl rozkládací. Pokud to ovšem prostor umožňuje.
- Tvar stolu
Klasikou je stůl ve tvaru obdélníku. Pokud ke stolu budou usedat pouze dvě nebo tři osoby, možnou alternativou je stůl ve tvaru čtverce. Máte-li doma malé děti, bezpečnost během stolování zajistí stůl kulatý nebo oválný, který nemá řádné nebezpečné rohy. Tyto tvary jsou však vhodnější spíše do větších prostor.
- Materiál
V nabídce naleznete stoly vyrobené z jednoho druhu materiálu nebo kombinací materiálů několika. Mezi nejčastější patří dřevo, sklo a kov. Při výběru materiálu je důležité, kdo bude u stolu usedat (bezpečnostní a praktické hledisko) a v jakém stylu je laděn prostor, ve kterém bude stůl umístěný.
Při pořizování jídelního stolu hraje velkou roli celá řada faktorů. Jeho výběr tedy není radno podceňovat.