Jakou věc uděláte po příchodu domů s čerstvým ovocem? Pokud ho automaticky ukládáte do lednice, měli byste si dát pozor. Některé druhy do ní totiž rozhodně nepatří.
Banány
Mnoho lidí ukládá banány do lednice, protože tím zastaví jejich zrání. Zároveň tím ale dojde k jejich zčernání a naprosté ztrátě chuti. Banány by měly být skladovány mimo lednici, nejlépe zavěšené. Protože v obchodech lze banány koupit v různých stádiích zrání, využijte to ve svůj prospěch. Jestliže vám banány vždy brzy dozrají, kupujte si ty zelené. Zároveň si zkuste jejich konzumaci lépe plánovat. Banán z lednice nikdy nechutná tak dobře jako ten, jenž jste skladovali na vzduchu.
Ananas
Také ananas do lednice jednoduše nepatří, neboť po vystavení příliš nízkým teplotám dochází k jeho zhnědnutí a také změně chuti. Doporučení skladovat ovoce na kuchyňské lince při pokojové teplotě se týká také dalších exotických druhů: kiwi, manga či například papáji. V lednici dochází k znehodnocování jejich chuti.
Rajčata
Sice je to zvláštní, ale rajčata se skutečně řadí mezi ovoce. Jestliže patříte k lidem, kteří je po příchodu domů automaticky ukládají do šuplíku v lednici, opět to není to nejlepší, co můžete udělat. Vlivem nízké teploty dochází k změně jejich chuti a ztrácejí svou přirozenou šťavnatost a jsou více vodnatá. Pokud si chcete pochutnat na lahodných rajčatech, ponechte je v pokojové teplotě.
Melouny
Podobně jako další exotické druhy ovoce, ani meloun není k skladování v lednici ideální. Přijde totiž o část své lahodné chuti a také o pár antioxidantů. To ovšem platí pouze v případě, že byste ho v lednici skladovali vcelku. Když ho totiž nakrojíte a jeho část sníte, tu zbylou můžete pečlivě obalit fólií a uložit do lednice. Samozřejmě byste ho ale poté měli co nejdříve sníst.
Broskve a nektarinky
Nic se nevyrovná šťavnaté chuti plně dozrálé broskve. Když si domů z obchodu nebo farmářského trhu přinesete nedozrálé broskve, v žádném případě je neskladujte v lednici. Místo toho, aby změkly a přirozeně dozrály ve šťavnaté a lahodné ovoce, by se totiž jejich struktura změnila na moučnou a chuť by se vytratila. Abyste si mohli pokaždé pochutnat na dokonale dozrálé broskvi, odložte ji na kuchyňskou linku a jakmile dostatečně změkne, vychutnejte si její sladkou a svěží chuť. To samé platí o nektarinkách. I ty mají tu nejlepší chuť tehdy, když jsou ponechány k dozrání mimo chlad lednice.
Hroznové víno
Ukládáte hroznové víno automaticky rovnou do lednice? I pro něj platí, že se mu bude mnohem víc líbit v pokojové teplotě na vaší kuchyňské lince. Až ve chvíli, kdy hroznové víno dozraje a vy ho nebudete v nejbližší době jíst, je vhodné ho uskladnit v lednici.
Jahody, borůvky, maliny, ostružiny a další bobule
Čerstvě nasbírané jahody, borůvky, maliny, ostružiny, brusinky a další bobule možná automaticky ukládáte rovnou do lednice, aby déle vydržely. Ale právě v tom je ta potíž. Toto ovoce nemá vydržet dlouho, a proto ani nemá být dlouho skladováno. Čerstvě nasbírané bobule snězte co nejdříve a vychutnejte si jejich čerstvou chuť. Jakmile byste je uložili do lednice, riskujete, že na ně zapomenete. Pokud ale přece jen nemáte jinou možnost, než jejich trvanlivost o pár dní prodloužit, uložte je do lednice v dobře uzavřené krabici, jež vystelete papírovými ubrousky. Nicméně i tak je maximální doba jejich skladování tři dny.
Odnaučte se některé druhy ovoce po příchodu domů z obchodu okamžitě ukládat do lednice. Ne vždy jim totiž skladování v chladu prospívá a často se zbytečně připravíte o jejich šťavnatou chuť.
Zdroj textu: www.realsimple.com, www.farmersalmanac.com
Zdroj foto: www.freepik.com